27 / 04 / 2024

Melkan&Murat Tabanlıoğlu mimarlık ödülü kazandı!

Melkan&Murat Tabanlıoğlu mimarlık ödülü kazandı!

Ortadoğu Mimarlık Ödüllerinde, en büyük ödülü bu sefer iki Türk paylaştı. Tabanlıoğlu Mimarlık'ın sahipleri Melkan ve Murat Tabanlıoğlu Dubai'de 'Ortadoğu'nun En İyi Mimarı' ödü



Ortadoğu Mimarlık Ödüllerinde, en büyük ödülü bu sefer iki Türk paylaştı. Kanyon, Sapphire, İstanbul Modern gibi önemli projelere imza atan Tabanlıoğlu Mimarlık'ın sahipleri Melkan ve Murat Tabanlıoğlu Dubai'de 'Ortadoğu'nun En İyi Mimarı' ödülüne layık görüldü

Kanyon, Sapphire, İstanbul Modern gibi projelere imza atan Tabanlıoğlu Mimarlık, Ortadoğu'nun en prestijli mimarlık ödülünü kazandı. Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Ortadoğu Mimarlık  Ödülleri'nde (Middle East Architect Awards) Tabanlıoğlu Mimarlık'ın sahipleri Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ve Murat Tabanlıoğlu, yarışmanın büyük ödülü alarak, 'Ortadoğu'nun En İyi  Mimarları' seçildi. Firmanın bu yıl projelendirdiği ve System İnşaat'ın hayata geçirdiği Libya'daki Trablus Kongre Merkezi de 'En İyi Kültürel  Yapı' ödülünü aldı. Dubai'de gerçekleştirilen ve dünyanın önde gelen mimarlık firmalarının katıldığı ödül töreninde, Trablus Kongre Merkezi ayrıca 'Ortadoğu'nun En İyi Yapısı'  seçilen dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa'nın ardından ikinci oldu. Tabanlıoğlu da Ortadoğu'nun en iyi ikinci mimarlık ofisi seçildi. Melkan Tabanlıoğlu, 'Dünyanın en önemli mimarlarının katıldığı bu organizasylonda alınan ödüller, Türkiye için çok önemli' dedi. Tabanlıoğlu geçen yıl da BD World Architecture tarafından dünyanın en iyi 79'uncu mimarlık ofisi seçilmişti.

Arsel için  AVM tasarladık
Tabanlıoğlu, yılda ortalama 30 proje gerçekleştirdiklerini belirterek, 'Şu anda Levent'te  Ziraat Bankası'na bir bina tasarlıyoruz. Zorlu Center ve Zorlu ofis devam eden projelerimiz. Dilek Gayrimenkul için Atlı Spor Kulübü'nün karşısında rezidans ve Çeşme'de butik otel projelerimiz var. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel'in Balçova'daki arazisine bir AVM tasarladık' dedi.

85 ayrı mimarla 30 projeyi yürütüyor
Kamuoyunda pek bilinmese de eski Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in torunu olan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, bir yılda 85 ayrı mimarla ortalama 30 proje yaptıklarını belirtti. Tabanlıoğlu'nun devam eden bazı projeleri şöyle:

Beyazıt Kütüphanesi ve Tarabya Oteli'nin renovasyonu.
Kalamış Marina ve Ataköy Marina projeleri.
Brezilya'da Maçakızı Oteli.
Ali Ağaoğlu ile Mısır'da alışveriş merkezi.
Yalçın Ayaydın ile Esenyurt'ta outlet projesi.

Bodrum'a Türkiye'nin en büyük turizm yatırımını yapacak
Dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa'nın ardından Ortadoğu'nun en iyi ikinci binası seçilen Trablus Kongre Merkezi'nin arkasında Türkiye'de ismi pek ön plana çıkmayan genç bir müteahhit var. 15 yıldır Libya'da yaşayan System İnşaat'ın patronu Burak Başlılar (40), yakında Türkiye'de ses getirecek projelere imza atmaya hazırlanıyor. Başlılar'ın ortakları ise kamuoyunun yakından tanıdığı sürpriz isimler: Fettah Tamince ve Kazım Türkerler. Başlılar, STFA bünyesinde mühendis olarak çalışmaya başladığı Libya'da önemli işler alan bir müteahhit haline gelmiş. Libya'da Erkan Özmen ile ortak olarak, başka şirketlerin almaya cesaret edemediği işleri aldıp, kısa sürede tamamlayarak bugüne geldiklerini anlatan Başlılar, 'Ödül alan projenin bize önerilmesinin sebebi de bu. Projeyi rekor sürede, 8 ayda  bitirdik. Bu süreçte yanımızda Fettah Tamince de Rixos Otel inşa ediyordu. Kendisiyle orada tanışıp, dost olduk' dedi.
Tamince ile birlikte bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilen en büyük turizm projesine başlamaya hazırlandıklarını açıklayan Başlılar, 'Bodrum'da birkaç koya yayılacak, 'dünya çapında' bir turizm kompeksi planlıyoruz. Projede en az 3 otel, yat limanları ve rezidanslar olacak. Birkaç ay içinde başlayacağız' dedi.

Ragıp Paşa Konağı'nı da aldı
Başlılar'ın bir diğer ortağı ise inşaat ve enerji sektörlerindeki yatırımlarıyla tanınan Kazım Türkerler. Suudi Arabistan'da Türkerler'le ortak 31 mahkeme binası inşa edeceklerini belirten Başlılar, bölgede 2 milyar dolarlık iş almayı hedeflediklerini dile getirdi. Başlılar, 'Türkiye'de de BOTAŞ'ın Tuz Gölü altında inşa edilecek gaz depolama tesisi ihalesine Türkerler'le girdik' dedi. İşlerinin bir kısmını Türkiye'ye taşımaya hazırlanan Başlılar, Metin Kalkavan'dan aldığı Caddebostan'daki ünlü Ragıp Paşa Konağı'nı Tabanlıoğlu'na restore ettiriyor.  
Akşam/Şenay KÖŞDERE
 


Geri Dön