04 / 05 / 2024

Memur maaş artışı nasıl olacak? Refah payı detayı...

Memur maaş artışı nasıl olacak? Refah payı detayı...

Milyonlarca memur ve emekli için maaş zammı hesaplamaları, ocak ayında sonuçlanacak. Emekli ve memurların zamları hesaplanırken neler dikkate alınacak ve ne kadar zam verilmesi bekleniyor? İşte detaylar...



Milyonlarca memur ve emekli için maaş zammı hesaplamaları, ocak ayında sonuçlanacak. Bu zamların ne kadar olacağı, enflasyon farkının ocakta netleşmesiyle belli olacak, böylece toplam zam oranı belirlenecek.

Bu süreçte nelere dikkat edilecek? AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, merak edilen soruları yanıtladı.

"Ülkemizde 3 farklı emekli statüsü bulunuyor: Memur, SSK işçisi ve Bağ-Kur esnaf emeklileri. Memur emeklilerinin maaşları, genellikle toplu sözleşme çerçevesinde belirleniyor. Toplu sözleşmelerde, 6 aylık dönemlerde yapılan zam oranlarına ek olarak enflasyon farkı da göz önünde bulunduruluyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışları ise mevzuat gereği son 6 aydaki TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranına bağlı olarak gerçekleşiyor."

REFAH PAYI EKLENME OLASILIĞI

Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanması, memur ve emekli zamlarındaki 2 aylık enflasyon farkını netleştirdi. Bu doğrultuda yüzde 29,58'lik bir zam oranı kesinleşti. Zengin, memur ve memur emeklileri için tahmin edilen zam oranı hakkında şu yorumda bulundu: "OVP'nin enflasyon hedeflemesine göre, son 6 aydaki enflasyonun yüzde 37,76 olduğunu tahmin ediyoruz. Enflasyon farkıyla birlikte, ocak ayında memur ve emeklilerin yaklaşık olarak yüzde 49,46 veya yüzde 50'ye yakın bir artış alması öngörülüyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise yasal olarak yüzde 37,76'lık bir artış öngörülüyor."

Ocak ayında zam oranlarına ekstra artış veya refah payı eklenme olasılığı da göz önünde bulunduruluyor. Zammın netleşmesi için son 4 aylık enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI IŞIKHAN'DAN EMEKLİ MAAŞLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, emekli maaşları hakkında önemli bir açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, memur ve emekli maaşlarında yılbaşında gerçekleştirilecek artışın yaklaşık olarak yüzde 50'ye kadar çıkabileceğini belirtti ve emekli maaşlarına yönelik çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Şu an için en düşük memur maaşının 22 bin 17 TL olduğu bilinirken, Bakan Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre bu maaş yüzde 50 oranında bir artışla 33 bin 25 TL'ye çıkabilir.

Uzman isim uyardı: Altında çok büyük patlama olacak! O seviyeye dikkat

Son Dakika! 4.2 şiddetinde deprem oldu

Ak Partili Dağ'dan 29 Ekim'de emekliye ikramiye açıklaması: "Bakanlarımız çalışmalarını..."


Geri Dön