Ekonomi

Memur ve emeklilere şok haber! Maaş zamları 15 Ocak tarihine yetişmeyecek mi?

Asgari ücret zammının ardından geçtiğimiz haftalarda milyonlarca kişiyi ilgilendiren memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da belli oldu. Yeni yılın ilk ayında maaşları yüzde 30 zamlanan memur ve emekliler zamlı maaşlarını ne zaman alacaklarını merak ediyor.Söz konusu kanunla birlikte en düşük emekli aylığı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseldi

Memur ve emekli maaşlarına yüzde 30 artış getiren, işverenlere ise 400 lira asgari ücret desteği sağlanmasını öngören kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi. Söz konusu kanunla birlikte en düşük emekli aylığı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseldi. 2023 yılından itibaren geçerli olmak üzere asgari ücret de önceki yıla göre yüzde 54,66 zamla 8 bin 506 TL'ye çıkarılmıştı.

Ekonomim.com’dan Canan Sakarya’nın haberine göre, memur ve emekli ücretlerine maaş artışları getiren kanunun toplam maliyeti 300 milyar lira olarak hesaplandı.

2023 yılı için 8 bin 506 lira olarak tespit edilen asgari ücret için işverene destek kapsamında; yılın ilk 6 aylık döneminde işçi başına aylık 400 lira asgari ücret desteği sağlanacak. 1,7 milyon işveren ve 7,5 milyon çalışanın faydalanacağı asgari ücret desteğinin maliyeti ise yapılan hesaplamalara göre 17,1 milyar lirayı bulacak. Bu tutarın İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağı belirtiliyor.

MEMUR ZAMMININ MALİYETİ NEDİR?

Yapılan hesaplamalara göre, memur maaşlarında yapılan yüzde 30’luk artışın 128,4 milyar TL, emekli maaşlarındaki artışın ise 131,5 milyar lira maliyeti olacak. 5 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli maaşı artışından ise 2 milyon 721 bin emekli yararlanacak. Bu artışın maliyetinin ise 21,9 milyar lira olacağı belirtildi.

EKSİK BİLDİRİMLERE 3 AY ŞARTI!

Canan Sakarya’nın haberine göre, söz konusu kanunla Covid-19 salgını nedeniyle yapılan kısa çalışma ödeneklerinde hatalı işlemler nedeniyle hizmetleri Kuruma eksik bildirilen sigortalıların hizmetlerinin fiili duruma getirilmesi için de düzenleme yapılıyor.

Buna göre; eksik bildirilen günlere ilişkin gerekli muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin üç ay içerisinde verilmesi ve primlerin de aynı sürede ödenmesi halinde yükümlülükler yerine getirilmiş olarak kabul edilecek.

ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN ÖDENECEK?

Öte yandan yeni maaş zamlarının belli olmasının ardından şimdi herkes bu artışların ocak ayına yetişip yetişmeyeceğini merak ediyor. ekonomim.com internet sitesinden Canan Sakarya’nın haberinde; memurların zamlı maaşlarının 15 Ocak 2023 tarihine kadar yetişmeyeceği, daha sonraki tarihlerde maaş farkı olarak ödeme yapılacağı belirtiliyor.