Ekonomi

Memur ve emeklinin zam oranı netleşiyor! İşte olası tahminler...

Ekim ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla beraber memur ve emeklilerin zam oranı netleşmeye başladı. Kesin zam oranı kasım ve aralık verileriyle belli olacak ama memur ve emeklinin maaş zammıyla ilgili yapılan tahminler neler? İşte detaylar... TÜİK'in ekim ayı enflasyon oranını açıklamasıyla yeni yılda geçerli olacak zam oranlarıyla ilgili tahminler de yapılmaya başladı

Memur ve emeklilerin zam oranının belli olması için artık sayılı gün kaldı. TÜİK'in ekim ayı enflasyon oranını açıklamasıyla yeni yılda geçerli olacak zam oranlarıyla ilgili tahminler de yapılmaya başladı. Kesin zam oranı kasım ve aralık verileri açıklandıktan sonra belli olacak. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon ekim ayında yüzde 3,54 yükselirken, yıllık bazda artış yüzde 85,51'e ulaştı. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarını kapsayan dört aylık dönemde enflasyon yüzde 10,84 oldu.

Bu veriye göre memur ve memur emeklileri yüzde 7'lik toplu sözleşme zammına ilave olarak en az yüzde 3,84'lük enflasyon farkına hak kazandı. Şu an ki verilere göre; Yeni yılda memurlar yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı alacak. Dört aylık rakamlara göre memurun ocak ayı zammı enflasyon farkı eklenince toplam yüzde 11,84 olacak. Fakat asıl rakamlar Kasım ve Aralık aylarında açıklanacak olan enflasyon oranları sonunda netleşecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise maaşlarına 6 ayda bir enflasyon oranında zam alıyorlar. Emekliler için dört aylık verilere göre en az yüzde 10,84'lük zam kesinleşmiş oldu. Kasım ve aralık verileriyle birlikte emeklilerin de kesin zam oranı belli olmuş olacak. Peki memur ve emeklilerin maaş zamlarıyla ilgili son tahminler neler?

İŞTE EN DÜŞÜK MEMUR İÇİN OLASI ZAM ORANLARI

Şu an halihazırda en düşük 9 bin 105 lira olan memur maaşı senenin ikinci altı aylık döneminde enflasyon yüzde 20 olarak gerçekleşirse 10 bin 926 liraya yükselecek. Yüzde 25 olursa ise 11 bin 381 lira olacak. Yüzde 30 olursa 11 bin 836 liraya çıkacak.


EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİNİN ALABİLECEĞİ ZAM ORANLARI...

Benzer şekilde şu an halihazırda 6 bin 78 lira maaş alan memurlar için ise yüzde 20 artış yapılırsa maaşı 7 bin 293 liraya çıkacak. Yüzde 25 olursa 7 bin597 lira maaş alacaklar. Yüzde 30 olursa ise maaşları 7 bin 907 lira gibi bir rakama ulaşacak.

ENFLASYON FARKINA GÖRE SSK EMEKLİLERİNİN ALACAĞI ZAM ORANLARI...

En düşük maaş alan SSK emeklilerinin temmuz ayı itibarıyla 3 bin 500 lira aldığını biliyoruz. Yüzde 20 artış yapılması durumunda alacakları maaş 4 bin 200 liraya yükselecektir. Yüzde 25 artış olursa ise 4 bin 375 lira gibi bir rakama tekabül edecek. Yüzde 30 olursa maaşları 4 bin 550 lira olacak.

Garanti Bankası kasım ayında vereceği emekli promosyon rakamlarını açıkladı!

Yapı Kredi Bankası kasım ayında emekli promosyon rakamlarını güncelledi!

Vergi, harç ve cezalarda 2023 zammı belli oldu!