Ekonomi

Memur ve emekliye ek zam 15 Ocak maaşına yetişmeyecek!

Memur ve emekliler 15 Ocak'ta verilmesi planlanan ek zamları dört gözle bekliyor. Ancak, memur ve emekliye ek zamların 15 Ocak maaşına yetişmeyeceği belirtildi. Dünya Gazetesi'nden Canan Sakarya'nın haberine göre:; kanun teklifinin memurların maaşlarını alacağı 15 Ocak öncesi kanunlaştırılması hedefleniyordu fakat toplantı yeter sayısı yakalanamadığı için Meclis Genel Kurulu kapandı

Memur ve emeklilere uygulanacak zam, bireysel emeklilik, kurumlar vergisi indirimi ile kur korumalı TL mevduat ile ilgili düzenlemelerin bulunduğu torba teklifin görüşmeleri önümüzdeki haftaya kaldı.

Dünya Gazetesi'nden Canan Sakarya'nın haberine göre:; kanun teklifinin memurların maaşlarını alacağı 15 Ocak öncesi kanunlaştırılması hedefleniyordu fakat toplantı yeter sayısı yakalanamadığı için Meclis Genel Kurulu kapandı.

Bu durumda memur ve emeklilerinin, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı haricinde, refah payı olarak almaları gereken 2.5 puanlık yükseliş 15 Ocak’ta alınacak olan maaşlara yetişmeyecek.

AK Parti ve MHP, teklifte bulunan müteahhitlere fiyat farkı verilmesiyle ilgili düzenlemenin görüşmeleri sırasında maddeye “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 1 Aralık 2021 tarihinden önce ihale edilen ve maddenin yürürlüğe girdiği tarihte devam eden sözleşmelerde, süre uzatımı verilmesi dahil maddedeki sınırlamalara tabi olmaksızın Cumhurbaşkanı tarafından farklı düzenlemeler yapılabilir" fıkrasının eklenmesi amacıyla önerge sundu.

Önergenin gerekçesinde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının gerçekleştirdiği ihalelere ilişkin sözleşmelerin niteliği gereği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından maddedeki kurallardan farklı belirleme yapılmasına imkan tanındığı ifade edildi.

Önergenin gerekçesinde neler var?

Gerekçede “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst birlikleri Kamu İhale Kanunu'na tabi olmamakla birlikte kendi mevzuatlarına uygun olarak kamusal kaynaklarını kullanmaktadır. Bu idarelerin tarafı olduğu mal ve hizmet alımı ile yapım işleri sözleşmelerinde de maddeye uygun olarak fiyat farkı verilebilmesi öngörülmektedir” diye konuştu.

 

Önergenin Genel Kurul’da okunduğu esnada CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, önergeyi “Bu önerge Türkiye Büyük Millet Meclisinin kapısına kilit vurulabilir, Türkiye Büyük Millet Meclisi işlevsiz, sembolik bir organ olarak burada vakit geçirsin" önergesidir. Buna asla rızamız olamaz. Bu ülkede Cumhurbaşkanına, bırak bu ülkeyi, dünyanın en büyük diktatörünün yönettiği bir ülkede bile o diktatörün bu kadar geniş, sınırsız bir yetki kanunla verilemez” diye tepki gösterdi. 

Memur maaşı zammı ve etkileri 17 soruda tüm detaylarıyla!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan temmuzda zam olabilir müjdesi!

Kripto paralarda TL ile yapılan işlemler dolar ve Euro’yu geçti!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?