Ekonomi

Memur ve emekliye ek zammı içeren teklif yasalaştı!

Memur ve emekliye ek zammı da kapsayan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve yasalaştı.Sputnik News'te yer alan habere göre; yasayla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı.

Sputnik News'te yer alan habere göre; yasayla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Buna göre, banka nezdindeki yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıklara, üzerlerine ihtiyati tedbir ya da ihtiyati haciz uygulanamayacak.

Vergi kanunları kapsamında iadesi istenen vergilerle ilgili açılan davalarda, dava konusu miktarın yüzde 50'si oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulmasına karar verilemeyecek.
 

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda gerçekleştirilen değişiklikle, BES'te belirli bir süre yer alan katılımcılara, kısmen ödeme alma imkanı sunuluyor. Kurumca tespit edilen durum ve şartlarda katılımcıya sistemden ayrılmadan, devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç hesabındaki birikim tutarının yüzde 50'sine kadar kısmen ödeme gerçekleştirilebilecek.

Bu durumda kısmen ödenecek tutarının yüzde 25'ini geçmemek üzere devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme yapılabilecek. 

Gelir ve aylık ödemesi asgari 2500 lira olacak

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikle, gelir ve aylık ödemesi yapılanlara 1500 TL olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 2 bin 500 TL'ye çıkarılacak. Bu madde, 2022 yılı ocak ayı ödeme döneminden itibaren uygulanacak şekilde düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe alınacak.

Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre, tam mükellefiyete tabi girişim sermayesi yatırım fonlarının katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen kar paylarına kurumlar vergisi istisnası tanınırken bu istisna diğer fon ve ortaklıklarını dahil etmiyor. Yasayla girişim sermayesi dışındaki diğer yatırım fonlarından elde edilen kar paylarının da istisnaya dahil olması sağlanacak.

Girişim sermayesi dışında kalan diğer yatırım ortaklıklarından elde edilen kar payları ise istisnaya tabi tutulmayacak. Söz konusu istisna, portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları yer alan yatırım fonlarından kazanılan iştirak kazançlarına da uygulanmayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: 4 milyon aileye elektrik desteği!

Ek zam meclisten geçti mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhtar maaşlarına zam müjdesi!

Asgari ücretliye müjde! Maaşınıza haciz konulamayacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kur ve faiz müjdesi!

2022 sonunda dolar beklentisi 16,13 TL!

Bitcoin için kritik tarih belli oldu!