Ekonomi

Memur ve emekliye zam göründü! Oran yüzleri güldürecek

Haziran ayı enflasyonuyla birlikte memur ve emekliye yüzde 42,35 oranında zam gelmişti. TÜİK bugün Ağustos ayı enflasyon oranını duyurdu. TÜİK'in rakamları açıklamasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ve Ağustos aylarında oluşan 2 aylık zam farkı da belli oldu.Enflasyonda yükseliş ivmesi bu Ağustos'ta da sürdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Enflasyonda yükseliş ivmesi bu Ağustos'ta da sürdü. Buna göre senelik bazda enflasyon yüzde 80,21'e çıktı. TÜİK'in Ağutos enflasyon rakamlarının açıklamasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ve Ağustos aylarında oluşan 2 aylık zam farkı da belli oldu. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon oranlarının da belli olmasının ardından Ocak zammı da netleşecek.

AĞUSTOS AYI ENFLASYONU NETLEŞTİ
Temmuz ayı enflasyon oranının yüzde 2,37 olarak açıklanmasının ardından ağustos ayı enflasyon oranı da TÜİK tarafından duyuruldu.

2 AYLIK ORAN YÜZDE 3,86 OLDU
Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre, 2 aylık enflasyon toplamı yüzde 3,86 olarak kaydedildi. Yani şimdiden SSK ve BağKur emeklilerinin maaşına ocak ayı için yüzde 3,86 oranında zamlanacak.

2022'NİN İLK YARISINDA YÜZDE 30,5 ZAM YAPILMIŞTI
Geçtiğimiz yıl imzalanan 6. dönem toplu sözleşmesinde memur sendikaları ve hükûmet sözcüleri tarafından varılan anlaşmaya göre göre memur ve emekli maaşlarına 2022 yılının ilk yarısı için yüzde 5, ikinci yarısı için de yüzde 7 oranında net zam verilecekti.

ÖNÜMÜZDEKİ 4 VERİ BELİRLEYİCİ OLACAK
TÜİK tarafından henüz son 2 veri açıklanırken Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyonu rakamlarının da ilan edilmesi ile beraber zam oranları netleşecek. Yüzde 8 olarak belirlenen toplu sözleşme zammı oranı üzerine hesaplanacak olan enflasyon farkı verilecek. Merkez Bankası tarafından açıklanan 2022 yıl sonu enflasyon tahmini ile bu oran yüzde 12,84 olarak tahmin edilmekte.

EMEKLİ ZAMMI NASIL NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye'de emekli zammı Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirlenmekte. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları, Ocak ayında bir geçmiş dönemdeki Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, Temmuz ayında ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam almakta.