Genel

Memuriyetten ayrılanlar yeniden memur olabilir mi? İşte detaylar!

Memuriyetten ayrılan kişiler yeniden memur olabilir mi sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. İşte detaylar!

Memuriyetten çeşitli nedenler ile ayrılan veya memurken emekli olanlar yeniden kamuda çalışıp çalışamayacaklarını araştırılıyor.

İşte merak edilen soruların yanıtları…

MEMURİYETTEN AYRILANLAR YENİDEN MEMUR OLABİLİR Mİ?

Türkiye gazetesinden İsa Karakaş bugünkü köşesinde memuriyetten ayrılıp yeniden devlet memuru olmak isteyenleri yakından ilgilendiren bir yazı yer aldı.

Memur ve diğer kamu görevlisi olarak geçen sürelere emekli ikramiyesi verilmesi için İş Kanununda yer alan kıdem tazminatı şartları baz alınmaktadır. Buna göre ikramiyeye hak kazanmada Emekli Sandığı Kanunu içerisinde çalışan memurlardan Hizmetlerin Birleştirilmesi Kanununa göre 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında emekli aylığı bağlananlar, memuriyet sürelerinin eski (1475 sayılı) İş Kanunu’nda açıkça belirtilen kıdem tazminatına hak kazandıran şartlara uygun biçimde sona ermesi şartlarına bakılarak işlem yapılır. Bu esaslar dikkate alınmadan memuriyetten istifa hâlinde çalışılmış olan süreler için emeklilik ikramiyesi ödenmiyor.

Devlet memurluğundan “istifa” durumunda olan kapıyı arkalarından kapatmadan, ayrılmak memurun lehine bir durumdur. Zira gün gelir memuriyete geri dönüş gibi bir şans tanınabilir. “Çekilme” düzenlemelerine uygun hareket etmek en mantıklı yoldur. Çekilme; devlet memurunun bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek amacı ile memurluktan çekilme isteğinde bulunma durumudur. Bunun için 657 sayılı Kanunun 94. Maddesine göre memurluktan çekildiğinin, memurluğun bırakıldığı dilekçede belirtilmelidir.

Çekilmek isteyen memur yerine atanan kişinin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevini sürdürür. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir. Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek kaidesi ile bir ay kaydına tabi değildirler. Çekilen devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli sürelere uymak gerekir.

Belirtilen prosedürün gereklerini yerine getirerek kendi istekleri ile memuriyetten çekilenler daha sonradan yeniden memurluğa dönmek isteyen kişilerin, Devlet Memurları Kanununda belirtilen bekleme zamanı doldurmuş olmaları hâlinde, atanmak istedikleri kamu kurum ve kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir. Bu durumda olanların, Devlet Memurları Kanununa tabi memur olarak istihdamları, durumlarına uygun boş kadro bulunması ve hizmetlerine ihtiyaç duyulması hâlinde, başvuracakları kamu kurum ve kuruluşlarının inisiyatifine bağlı olarak geri alınma durumu bulunmaktadır.

Vizesiz ve uygun fiyatlı tatil yapmak mümkün! Tatilinizi böyle ucuza getirebilirsiniz! İşte detaylar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan altın ve dövize olan yönelimin önünü tıkadı! İşte detaylar!

Özel üniversitelere zam sınırı gelecek mi? İşte mahkemeden emsal karar!