Ekonomi

Memurları havalara uçuran karar! Artık değişti

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), eşinin çalıştığı ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) tayin talebi kadro olmadığı gerekçesiyle geri çevrilen SGK personelinin başvurusunu onayladı.KDK'nın çözümünde aracı olduğu başvuruların arasında, eş durumundan tayinini isteyen ancak kadro olmadığı için talebi reddedilen SGK çalışanının sorunu da yer buldu

Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK)  2022 yılında 17 bin 816 başvuru geldi. KDK'nın çözümünde aracı olduğu başvuruların arasında, eş durumundan tayinini isteyen ancak kadro olmadığı için talebi reddedilen SGK çalışanının sorunu da yer buldu.

SGK çalışanı, çalıştığı il müdürlüğünün kapatılmasının ardından başka şehre atanmış oldu. Çalışan, SGK’dan eşinin bulunduğu şehre naklen atama, daimi görevlendirme ile uygun kadro tahsisinin yapılması talebinde bulunmuş oldu. İdare tarafından bu talep geri çevrildi.

SGK'YA TAVSİYE KARARI VERİLDİ

SGK çalışanı, bunun üzerine KDK'ya başvurdu. KDK, başvuranın kamu personeli olan eşinin kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkanının olmaması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere atamasının yapılabileceği değerlendirmesinde bulundu. Başvurucunun aile hayatının parçalanmış olduğu dikkate alınarak kadro olmasa da geçici görevlendirmesinin yapılabileceği, idarenin başvuranın talebinin reddi işleminin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu kararlaştırıldı.

KDK, başvurucunun tayinini istediği şehirde geçici görevlendirilme yapılması için SGK'ya tavsiye kararı verdi. KDK'nın tavsiye kararı üzerine çalışanın eş durumu mazeret talebi değerlendirildi ve talep edilen ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne görevlendirme yapıldı. DHA

EV KİRALARI TAYİNLERİ ARTIRDI

Ev kiraları ile konut fiyatları astronomik artarken, demografik yapının değişmesine yönelik endişeler baş gösterdi. Kent trafiğinde çok sayıda Rus ve Ukrayna plakalı araç görülmeye başlandı. Kentin zaten sorunlu trafiği, yabancı plakalı araçlarla daha da ciddi boyutlara ulaştı.

OTURMA İZİNLİ 51 BİN RUS, 20 BİN UKRAYNALI
Son açıklanan resmi rakamlara göre; kent genelinde 177 bin yabancının geçici veya normal ikamet izni bulunuyor. Bunların 51 binini Ruslar, 20 bine yakınını da Ukraynalılar oluşturuyor.

3 veya 6 aylık vizelerle gelip, kentte yaşamını sürdüren toplam yabancı sayısının ise 200 bini aştığı, Rus ve Ukraynalıların toplamının da 100 bini bulduğu tahmin ediliyor. Kent genelinde yabancıların ikamet ettiği konut sayısı da 120 bin civarında olduğu belirtildi.

10 MAHALLE İKAMET İZNİNE KAPALI
Konyaaltı ilçesi başta olmak üzere Muratpaşa, Kemer, Alanya ilçelerini tercih eden Rus ve Ukraynalılar nedeniyle, bu bölgelerde ev kiraları ile konut fiyatları yükseldi. Kumluca, Finike, Demre, Manavgat, Serik, Kepez, Döşemealtı gibi ilçelerde ise hem kiralık hem satılık konut talebi oluştu.

Fiyat artışlarının engellenmesi için geçen yıl temmuz ayında İçişleri Bakanlığı'nca, bu iki ülke vatandaşının en çok talep gösterdiği mahalleler, ikamet iznine kapatıldı. Konyaaltı ilçesinde Hurma, Sarısu ve Liman, Alanya'da Kargıcak, Mahmutlar, Kestel ve Avsallar, Muratpaşa'da Topçular, Döşemealtı'nda ise AOSB2 ve AOSB3 Kısım mahalleleri, yabancıların yeni ikamet izin başvurularına kapandı.