Menderes Türel, belediyeciliği ve Yeni Büyükşehir Yasası’nı anlattı!
Marmara Belediyeler Birliği'nin Rixos Downtown Otel’deki Genel Kurulu’na katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konuk başkanlara belediyeciliği anlattı. Türel aynı zamanda Yeni Büyükşehir Yasası’nı da anlattı...
Marmara Belediyeler Birliği Genel Kurulu’na katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konuk başkanlara belediyeciliği anlattı. Türel, “Ayrım yapmadan vatandaşa hizmeti başarabilen, vatandaşın ihtiyacı olduğunda yanında olan belediye bugün görevini en iyi yapan belediyedir” dedi. Yeni Büyükşehir Yasası’nı da anlatan Türel, artık yerel reformların demokratikleşme hamlesi düşünülmeden yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Marmara Belediyeler Birliği’nin Rixos Downtown Otel’deki genel kurul toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Marmara bölgesindeki belediye başkanlarına seslendi. Türkiye’de belediyeciliğin gelişimini anlatan Türel, 1950 ve 60’lı yıllarda belediyelerin ideolojik kurumların adeta personel besleme yeri iken 1970’li yıllarda halkın ihtiyaçları doğrultusunda alt yapı belediyeciliğine, 1990’lı yıllarda ise halkın yanında olan ihtiyacını gören sosyal belediyecilik anlayışına kavuştuğunu dile getirdi.
VATANDAŞ ODAKLI HİZMET
Belediyeciliğin günümüzdeki tanımının ‘vizyon belediyeciliği’ olduğunu kaydeden Türel şunları söyledi: “Belediyeler günümüzde gelecek planlaması yapan kurumlar haline geldi. Bu da vizyon belediyecilik anlayışını ortaya çıkarmaktadır. Belediyecilikte merkeze almamız gereken en önemli husus vatandaş odaklı hizmet belediyeciliktir. İdeolojik anlayışlar artık tarihin tozlu yaprakları arasında yer almıştır. Ayrım yapmadan vatandaşa hizmeti başarabilen belediye, vatandaşın ihtiyacı olduğunda yanında olan belediye bugün görevini en iyi yapan belediyedir.”
6360 SAYILI YASA DA SON DEĞİL
Türkiye’de belediyelerin 2004 yılında kadar 1930 yılında çıkan bir yasa ile idare edildiğini hatırlatan Başkan Türel, “2004 yılından itibaren ciddi yerel yönetim reformları yapıldı. 5393, 5216 sayılı yasalar yapıldı, Kalkınma Ajansları destekleyici bir unsur olarak 2008’de ortaya çıktı. Son olarak 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası’yla belediyecikteki son reform hamlesi ortaya çıktı. Bu da son olmayacaktır. Bundan sonra da birçok yasayla karşılayacağız. Her yasa başka bir ihtiyacı ortaya çıkıyor. Belediyelerimizin yeni yasayla toplam gelirlerinde önemli bir artış oluyor ama kişi başına düşen paya baktığımızda hizmet sınırları genişlediği için düşüş var. Burada onarılması gereken bir durum var. Şimdi de onun için bir gayret ortaya konuluyor” diye konuştu.
ADAPTASYON SÜRECİ YAŞIYORUZ
Büyükşehir Yasası’nın hazırlanmasında mutfakta çalışmış birkaç kişiden biri olduğunu hatırlatan Başkan Menderes Türel, şunları kaydetti: “Seçilmişlerin en önemli sorumluluğu millete hesap vermektir. Bu dünyada da eğer siyasetle uğraşıyorsanız hesap vermeniz gereken millettir. Millete hesap vermenin sorumluluğu ağırdır. Valilerimiz hükümet ve devleti temsil eden kişiler olarak hesap veriyorlar ama halka değil. Beni gece 02.30’da bir dağ köyünden bir vatandaş arayıp, sinekten şikayet edebiliyor. Ama halkımız devlet terbiyesi gereği valiyi arayamaz. Beni niye arıyor, sana oy verdim, bana hizmet vereceksin diyor. Yasanın kurumsallaşması tamamlanmadığı için bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Değişmeyen tek şey değişimdir. Değişime adaptasyon en zor süreçtir. Şimdi bu süreci yaşıyoruz.”
KÖYLERE 4 AYDA ÖZEL İDARENİN 3 KATI YATIRIM
İstanbul’da 2004’ten bu yana bu sistemin başarıyla uygulandığını belirten Türel şöyle devam etti: “Bu başarılı sistemi Türkiye’deki 30 büyükşehirde uygulayalım dedik. Türkiye nüfusunun yüzde 77’si 30 büyükşehirde yaşıyor. Bu adaptasyon süreci tamamladığımızda halka daha iyi hizmet vermenin karşılığını gördüğümüzde, birkaç sene içinde geriye kalan 51 vilayet ikişer üçer birleşip bizi de Büyükşehir yapın diyecekler. Halk bunun nimetini gördüğünde külfetine her zaman katlanır. 2013 yılında Antalya İl Özel İdaresi’nin milli eğitim hariç yatırım bütçesi 10 milyon lira idi. Antalya’nın 539 köyüne İl Özel İdaresi 10 trilyonluk bir yatırım yapabiliyordu. Bizim göreve başladığımız Nisan ayından Ağustos sonuna kadar 4 ayda özellikle kırsal kesime yaptığımız yol yatırımı 239 kilometre, 30 milyon lira. Geçmişte il özel idaresi su, alt yapı dahil 10 milyon liralık yatırımla 539 köye hizmet edebiliyorken biz 4 ayda 30 milyon harcamışız.”
YERELDE DEMOKRATİKLEŞME VURGUSU
Artık yerel reformun, demokratikleşme hamlesi düşünülmeden yapılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel şunları ifade etti: “Bu reformları demokratikleşerek, hak ve özgürlükleri artırarak yapmadığımız sürece bir ayağı topal olur. Hem demokrasimizi güçlendireceğiz, hem yerel yönetimleri güçlendireceğiz. Eskiden Antalya’daki 539 köy sadece muhtar ve il genel meclis üyelerini seçiyordu. Şimdi muhtarını, meclis üyesini, ilçe belediye başkanını ve büyükşehir belediye başkanını seçiyor. Bu bile bir demokratik güçlenmenin en güzel göstergesidir. Bir çok yasanın bir çok sıkıntısı olur. Bu eksiklikleri de tamamlayarak bu reform hareketini, demokratikleşme ve özgürlüklerin güçlendirilmesi hareketini yapmak durumundayız.”
BİZİ DE BÜYÜKŞEHİR YAPIN DİYECEKLER
Bu reformları yaparken zaman zaman eleştirildiklerini anlatan Türel, örneklerle süslediği konuşmasında şunları dedi: “2008 yılında Kalkınma Ajanslarını mecliste çıkartıyorken hükümet, muhalefet tarafından Türkiye’yi 25 eyalete bölüyorsunuz diye eleştirilmişti. Bu eleştiriyi yapanlar 2-3 yıl sonra ‘Benim ilime niye Kalkınma Ajansı kurmuyorsunuz’ diye meclise soru önergeleri verdi. Neden? Çünkü Kalkınma Ajansların şehirlere katkısı görüldü. Bugünkü Büyükşehir Yasası’nda da benzeri yaklaşımlara maruz kaldık. Ben mecliste yasası savunmak için kürsüye çıktığımda darp tehlikesi geçirdim. Komisyonda anayasa kitapçıkları fırlatıldı. Tarih tekerrürden ibaret. Bu yasa eyalet sistemini getiriyor diye şikayet eden yerlerden, yasanın getirdiği hizmet kalitesi fark edildiğinde ‘bizi de Büyükşehir yapın’ talepleri muhakkak gelecektir.”
HOŞ BİR SEDA BIRAKALIM
Başkan Menderes Türel konuşmasını şöyle tamamladı: “Hizmet odaklı belediyecilik anlayışını, siyasi rozetlerimizi belediye kapısında bırakmak suretiyle vatandaşa eşit olarak yaptığımız zaman, vatandaş nezdinde her zaman takdir görülür. Biz hizmet belediyeciliğini unutmadan yolumuza devam edeceğiz. Vatanımıza milletimize hizmet etmenin onurunu ve şerefini yaşayacağız. Hiç birimiz bulunduğumuz makamlarda kalıcı değiliz. Baki kalan bu kubbede hoş bir seda bırakabiliyorsak ne mutlu.”
Antalya Büyükşehir Belediyesi