Menderes Türel, Bütünşehir Yasası'nın detaylarından bahsetti!
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri genel sekreterleri ve de genel müdürlerine 6360 sayılı Bütünşehir Yasası ’nın detaylarını anlattı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri genel sekreterleri ve genel müdürlerine 6360 sayılı Bütünşehir Yasası’nı anlattı. Yasayı hazırlayanlardan biri olan ve yasanın getirdiği yeniliklerin en güzel örneklerini Antalya’da hayata geçiren Türel, “Bu yasa, uygulamada gelecekte çok ciddi kolaylıklar sağlayacak bir yasadır. Bu yasa ile Antalya’nın ilçelerinde 5-6 tane arıtma tesisinin projelerinin ihalesini yaparak önümüzdeki senelere yetiştireceğiz. Bu yasa olmasaydı, belde ve ilçe belediyelerinin bunları yapması mümkün değildi.”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri Genel Sekreterleri-Genel Müdürleri İstişare toplantısına katıldı. Başkan Türel, kendisinin de hazırlayanlar arasında yer aldığı, 6360 sayılı kanun ile sınırları genişleyen Büyükşehir Belediyeleri’nin yeni hizmet alanları hakkında bilgi verdi.
ADAPTASYON SÜRECİ OLACAKTIR
Yeni yasa için bir adaptasyon süreci olabileceğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, “6360 sayılı yasanın tabii ki bir adaptasyon süresi olacaktır. Hayatta değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu bildiğimizde, bu süreçlerin en zorlu süreçler olduğunu bugünkü sıkıntıların gelecekte çok önemli hizmetlere vesile olacak düzenlemeler olduğunu göreceğiz. Biz geçmişte de benzeri tartışmaları her zaman yaşadık. Büyükşehir Yasası’nı eleştirenler geçmişte Kalkınma Ajansları’nı eleştirip daha sonra neden benim şehrimde Kalkınma Ajansı kurulmadı diye soru önergesi verdilerse Büyükşehir Yasası’nı bugün eleştirenler, gelecekte neden benim şehrim Büyükşehir yapılmadı diye soru önergeleri vererek farklı yaklaşımlar göstereceklerdir. Bugünlerde bu yasayı ilk kez uyguluyoruz. Bunun bir adaptasyon sürecinin zorluğu olduğunu ifade etmek isterim. Muhakkak eksikleri vardır. Hiçbir yasa en iyi değildir, en iyinin, iyinin baş düşmanı olduğunu söylerim. Elimizdeki iyinin değerini bileceğiz ve en iyiyi bulmak için de çalışmalarına devam edeceğiz. Bu toplantılar vesilesi ile yasanın eksik noktalarını belirleyerek ilgili mercilere iletme fırsatımız olacaktır.”
BU YASA HİZMET NOKTASINDA BİR ŞANS
Kendisinin de düzenleyicilerinden biri olduğu 6360 sayılı yasanın, belediyecilik hizmetlerinde bir devrim niteliğinde olduğunu ifade eden Türel “Bu yasa uygulamada gelecekte çok ciddi kolaylıklar sağlayacak bir yasadır. Bu yasa ile Antalya’nın ilçelerinde 5-6 tane arıtma tesisinin projelerinin ihalesini yaparak önümüzdeki senelere yetiştireceğiz. Bu yasa olmasaydı, belde ve ilçe belediyelerinin bunları yapması mümkün değildi. Alt yapı ile borçları devralmak ve bir yandan da yatırım yapmak kolay iş değil. Antalya’nın 40 kilometrelik Büyükşehir sınırı, yeni yasa ile 640 kilometreye çıktı. Bunları çok çalışarak aşmak zorundayız. Gelirler neticesinde ise oldukça iyi bir yerdeyiz. Türkiye'nin genel bütçe içindeki belediye gelirleri payı yüzde 3-4 iken yüzde 12’lere çıktı. Büyükşehir Belediyeleri olarak ortaya koyacağımız projelerle, gelir kaynakları artıracak projeleri uygulamaya geçirmek zorundayız. Bu dönemdeki gelirlerin arttırılması noktasında en önemli şansımız 6306 sayılı kentsel yenileme kanunudur. Kentsel dönüşümü halka iyi anlatarak, yeni kaynak üretme açısından iyi bir şans olacaktır. İstanbul ve Kocaali Belediyeleri Bütünşehir uygulamasını çok güzel uyguluyor. Bu güzel örnekleri artık bizler uygulamalıyız” dedi.
Menderes Türel, belediyeciliğin kolay bir iş olmadığını belirterek, “Belediyecilik insanın doğumundan ölümüne kadar her saniye insan yaşamının bir parçasıdır. Belediye insan yaşamını kolaylaştıran beceri sanatıdır. Belediyecilik klasik bir kamu bürokrasi gibi düşünülmemelidir. Belediyeler halk tarafından seçildiği için vatandaşı düşünmek durumundayız. Sabah 8, akşam 5 mesaisi ile bir bürokrasi zihniyeti ile hareket edemeyiz” dedi.
2030’LU YILLARIN YATIRIMLAR KONUŞULMALI
Belediyeciliğin onlarca yıldır farklı tanımlara maruz kaldığını anlatan Türel, şöyle konuştu: “Ellili yıllarda ideolojik belediyecilik varmış. Belediyeler insan istihdamı için kurulmuş kurumlar olarak gözükmüş. Bu kavramlar yavaş yavaş sınıf değiştirmiş. Yetmişli yıllarda altyapı belediyeciği gündeme gelmiş. Altyapı belediyeciliği gündemden çıkmaya başladığında sosyal belediyecilik seksenli, doksanlı yıllarda yeni belediyecilik tanımı oldu. Bugün sosyal belediyecilik konusunda birçok belediye çok güzel projeler ortaya koyuyor. Bir süre sonra sosyal belediyecilik ömrünü yitirecek. Sosyal belediyecilikte önemli olan balık yemeyi öğretmek değil, balık tutmayı öğretmektir. Bundan sonra önümüzdeki yeni tanım vizyon belediyecik olacaktır. Artık vizyoner projelerin tartışıldığı, 2020’li 2030’lu yılların konuşulması gereken projelerin gündemde olduğu belediye yatırımları konuşulmalıdır.”
Antalya Büyükşehir Belediyesi