Genel

Mensa'nın gözü enerji ve inşaatta!

Tekstil şirketlerinin son yıllarda ana sözleşmelerini değiştirerek farklı iş kollarında da var olmaya başladıkları görülüyor. Bu şirketlerden biri de entegre üretim tesislerine sahip olan Mensa

 Mensa'nm da gözü enerji ve inşaatta


Tekstil şirketlerinin son yıllarda ana sözleşmelerini değiştirerek farklı iş kollarında da var olmaya başladıkları görülüyor. Bu şirketlerden biri de entegre üretim tesislerine sahip olan Mensa. Yeniden yapılanma çalışmalarına da devam eden şirketin Mensa Mensucat olan unvanı, Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırım Aşž olarak değişti.

şžirketin İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş, tekstil alanındaki faaliyetler devam ederken, enerji-madencilik ve çimento-inşaat alanlarının da Mensa çatısı altına alınma çalışmalarının olduğunu ifade ediyor.

Mali yapı düzeltildi

2008'in son çeyreğinde patlak veren global krizin de etkisiyle bir yıla yakın bir süre üretimine ara veren Mensa açısından 2010 yılı mali açıdan toparlanmak için atılan adımlarla geçti. Geçmiş yıl zararlarının bir kısmını bilanço dışına çıkarabilmek için sermaye azaltıp geçmiş yıl zararlarını 80 milyon lira düşürerek 130 milyon liraya çeken şirket, 2010 yılı başında Türkiye'de ilk olarak oydan yoksun hisse ihracını gerçekleştirdi. Böylece 70 milyon liralık kaynak girişi sağlayarak ödenmiş sermayesini 92 milyon liradan 162 milyon liraya çıkardı, 70 milyon lira nominal değerli hisseler, MEMS1 koduyla Mensa (Oydan Yoksun) olarak İMKB'de işlem görmeye başladı. Ulutaş, yapılan çalışmalar sonucunda Mensa'nm 9 aylık bilançosunda karda olduğunu 2010 vergi dairesinde gönderilen bilançoda da kar görüldüğünü söylüyor.

Tekstil toparlanıyor

Mensa, tekstil alanında bir yıl üretimi ara verdikten sonra Temmuz 2010'da üretim faaliyetlerine yeniden başladı, 2010 yılında 300 çalışanı bulduklarını söyleyen Ulutaş, bu dönemde 10.5 milyon lira civarında bir ciro rakamına ulaşıldığını ifade ediyor. 2011 yılında iplik ve dokumada yüzde 100 kapasiteye ulaşan Mensa'nın boya ve terbiye, alanında da mayıs ayında kapasitesinin yüzde 100'e çıkması hedefleniyor. Böylece 22 milyon dolarlık bir ciro rakamına ulaşılması planlanıyor.

Faik Ulutaş, 'Adana, Kayseri ve İstanbul'da bulunan arsa stokunu Mensa'nın çatısı altında değerlendirmek istiyoruz. İnşaat ailenin eski işi' diyor. Ulutaş, 201 Tin ikinci yarısında inşaat işinin Mensa çatısı altına girmesinin hedeflendiğini kaydediyor.

2011 yılında fabrika ihtiyacını karşılama adına 10.4 MV kapasiteli kojenerasyon tesisi kuran Mensa, 2005 yılında burayı doğalgaza çevirdi. Toplamda 15 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu oldu. 'Enerji sektöründeki fırsatların değerlendirilmesi için bu alanda yatırımlarımızı Mensa Enerji çatısı altında sürdürmek istiyoruz.

10 milyon dolara kadar bir ilave yatırım daha yapıp mevcut kapasiteyi artırma niyetimiz var' diyen Ulutaş, Mensa Enerji'yi belli bir büyüklüğe geldiğinde halka açma niyetinde olduklarını sözlerine ekliyor.

Hedef kar dağıtabilir bir yapı

2010 yılı başında Türkiye'de ilk defa oydan yoksun pay ihracını gerçekleştiren Mensa Mensucafın MENSİ koduyla işlem gören 70 milyon lira nominal değerli hisseleri 13 şžubat 2013'e kadar İMKB'de işlem görecek. Sonrasında eşit oranda Mensa hisseleriyle değiştirilecek. Yine Mensa (Oydan Yoksun) hisse sahipleri, 2010 dağıtılabilir karının yüzde 100'ünü, 2011 ve 2012 karının yüzde 75'ini alacak. Faik Ulutaş, geçmiş yıl zararlarının tamamen bilanço dışına çıkarılması için alternatifler üzerinde çalıştıklarını anlattı. Böylece şirketin temettü dağıtabilir bir yapıya kavuşması amaçlanıyor.
Ekonomist/Talip YILMAZ