05 / 05 / 2024

Mera ve yaylaklar için sadece kiralamaya yönelik düzenleme yapılacak!

Mera ve yaylaklar için sadece kiralamaya yönelik düzenleme yapılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise "Mera ve yaylakların imara açılması kesinlikle söz konusu değil. Önergeyle sadece kiralamanın nasıl olacağı anlatılıyor" dedi...




TBMM'de günlerdir süren torba kanun teklifi görüşmelerinin hemen her oturumunda bir sürpriz önergeyle yapılan kritik düzenlemelerin son örneği "mera ve yaylakların imara açılmasına" ilişkin düzenleme oldu. AK Parti, son dakika önerge vererek mera ve yaylakların tahsisini yeniden düzenledi. Önergenin gerekçesi, "mera ve yaylakların kiralanması ve kira bedellerinin paylaşımına açıklık getiriyor" şeklinde açıklandı. 



Ancak muhalefet "Bakan eksik bilgi veriyor. Bu önerge mera ve yaylakları imara açıyor" diyerek sert tepki verdi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin bu önergede tahsis kelimesinin arkasına sığınarak, bu yerleri 29 yıla kadar varan sürelerle tahsis kapsamında kiralayabilmeye ilişkin bir düzenleme yaptığını söyledi. Hamzaçebi, "Bakan Bayraktar, Genel Kurul'a eksik bilgi veriyor, kiralanacak meralarda bodrum katla birlikte 200 metrekareye kadar 3 katlı binalar yapılabilecek. Meralar bu maddeyle açık bir şekilde imara açılıyor. Bütün bilgiler yanlış" diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise "Mera ve yaylakların imara açılması kesinlikle söz konusu değil. Önergeyle sadece kiralamanın nasıl olacağı anlatılıyor" dedi. 



Anayasa'ya aykırı bir düzenleme SÖZ konusu düzenlemeye ilişkin bilgi veren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, şunları söyledi: "İmar Kanunu'nun ek 4. Maddesi'yle ilgili bir son dakika önergesidir. Mevcut sistemde mera ve yaylaklar köylülere ihtiyaçlarını karşılamak üzere tahsis edilebilir. Hükümet, tahsis kavramını kullanarak bunun arkasına saklanarak, mera ve yaylaları tahsis adı altında imara açıyor ve kiralanmasını sağlıyor. Kiranın da nasıl hesaplanacağını anlatıyor. Bu açıkça anayasaya aykırı bir düzenlemedir." 



Vatan Gazetesi


Geri Dön