İmar

Mera ve yaylalar imara açılıyor!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yürürlüğe konulan yeni yönetmenliğine göre, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde birçok mera ve yayla "kentsel dönüşüm" adı altında imara açılma tehdidi altında.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 30 Ekim'de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle mera ve yaylalar, "kentsel dönüşüm alanı" ilan edilerek imara açılıyor. Yönetmeliğe göre, ot bedeli ödeyen firmalara mera ve yaylalar tahsis edilebilecekken, köylerde geçimini hayvancılık ile yapanlar yönetmeliğe tepki gösterdi. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Örtülü (ortili) köyünde tek geçim kaynakları hayvancılık olan yurttaşlardan Cimşit Kotan, bakanlığın böyle bir karar almasının köy yaşamını yok etmeye yönelik olduğunu söyledi.


'YASA UYGULANIRSA GÖÇ BAŞLAR'


Bakanlığın aldığı bu kararın kabul edilecek bir yönünün olmadığını vurgulayan Kotan, "Devlet böyle bir şey yaparsa bizim halimiz perişan olur. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Eğer buraya herhangi bir firma gelip de bir konut ve yapı inşa ederse hayvancılık biter. Bizim de geçim kaynağımız yok olur. Devlet bu yaptığı yanlıştan acilen vazgeçmelidir" dedi. Bu yasanın uygulanması halinde herkesin göç edeceğini ifade eden Kotan, yasanın büyük mağduriyetler yaratacağını söyledi.


'MERALARIMIZI KORUMAK İÇİN CANIMIZI BİLE VERİRİZ'


Köylerindeki mera ve yaylaların kendi yaşam alanları olduğunu kaydeden yurttaşlardan Mehmet Birdal, "Bu köy atalarımızdan bugünlere gelmiştir. Bu topraklar için atalarımız kanlarını vermişler. Bu topraklar için birileri Ankara'dan çıkıp karar alamaz. Madem kardeşiz diyorlar kardeşlik ellerini uzatsınlar" ifadelerini kullanarak, kararın bölge halkını perişan edeceğinin altını çizdi.


Bakanlığın topraklarından ellerini çekmesini isteyen Birdal, "Eğer devlet bunu yapmak da ısrar ederse gerekirse canımızı veririz, topraklarımızı terk etmeyiz" dedi. Köy halkının yönetmenliği asla kabul etmeyeceğini de vurgulayan Birdal, "Buraya en ufak bir yapı bile inşa edilirse tüm köy halkı bunun karşısında duracaktır" uyarısında bulundu. 


Güneydoğu Ekspres