Genel

Merakla bekleniyordu! Ramazan fiyatları belli oldu

 Ramazan ayı evveli ücret hareketliliğinin önüne geçmek için ön görülen tedbirler bağlamında Tarım Kredi Market zincirleri ile imzalanan protokolle kıymanın kilosunun 140, kuşbakışının ise 150 TL'den satılacağını ilan edildi.Bunlar ramazan süresince giriş yapacak ve biz bunu piyasaya arz etmekle beraber piyasada oluşan ücretleri dengeleyeceğiz

İSTANBUL'A ÖZEL TEDBİRLER

Bu bağlamda yurt dışından canlı kesimlik hayvan alımı ve karkas ithalatı için çalışma yaptıklarını anlatan Kayhan, "Ramazan süresince piyasaya sunulmak üzere 8 bin 500 ton karkas  ve 40 bin baş da kesime hazır büyük baş hayvan alım sözleşmesi imzaladık. Bunlar ramazan süresince giriş yapacak ve biz bunu piyasaya arz etmekle beraber piyasada oluşan ücretleri dengeleyeceğiz." diye konuştu.

İstanbul özelinde de tedbirler aldıklarını bildiren Kayhan, "İstanbul'da kasap esnafına 72 bin kg, sanayiye 100 bin kg ve perakende zincir marketlere de 76 bin kg  karkas et sunduk. Ancak geçtiğimiz hafta İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendecileri Derneği ile bir oturum yaptık. 

'MALİYETİNDEN VERİLECEK'

Kayhan, ülke genelinde yürütülecek çalışmaya ait de bilgi vererek, "Bir de Türkiye genelinde Tarım Kredi Market zincirleri ile bir protokol imzaladık. Bu protokol içeriğince bugünden itibaren verdiğimiz ürünlerin miktarını aylık en az 600 tona yükselterek, MAP ambalajlı 1'er kg kıyma ve kuşbaşı olarak sunacağız. Burada da kıymanın kg fiyatu 140 TL'den, kuşbaşı da 150 TL'den marketlerde satılacak. Tarım Kredi Market grubu da burada herhangi bir kâr amacı beklenmiyor. Biz kendilerine yüzde 6 indirim yapıyoruz, bu da lojistik ve sunum hizmetlerini ancak karşılıyor.

 

DEPREMDEN İKİ GÜN SONRA 40 LİRALIK ARTIŞ

Kayhan, Kahramanmaraş merkezli zelzelelerin hem tedarik zincirini hem de üretimi negatif etkilediğine dikkati yoğunlaştırarak, "Zelzeleden sonra iki gün içinde ücretlerde 30-40 TL'lik çıkış oldu. Bunu maliyetle açıklamak mümkün değil.

Son bir iki günde de 20-30 TL'lik yükseliş oldu. Bunu da maliyetle açıklamak mümkün değil. Bunları spekülatif yükseliş olarak değerlendiriyoruz ve mücadelemiz bu minvaldedir. Stratejimiz de şudur, biz her müdahalemizde çiftçinin üretim bedelini dikkate alıyoruz.

Hiçbir önlem, çiftçinin gelir kaybına uğrayacağı aksiyona girmiyoruz. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişci'nin de emri bu yöndedir. Üretim bedeline göre ücret politikası tespit ediyoruz. Bugün karkas ette tespit ettiğimiz gibi. Kamuoyumuz rahat olsun, yaptığımız tüm operasyonların ana hedefi kamu yararıdır. Bizim görevimiz ücret dengeleme ve düzenleme politikasıdır." diye konuştu.