Ekonomi

Mercedes mal varlıklarını devretti! Tamamen piyasadan çekiliyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından Avrupalı devler bir bir Rusya’dan çekilme kararı alırken son olarak Mercedes de ülkeden tamamen çekildi. Mercedes ülkedeki tüm varlıklarını Rus Avtodom şirketine devretti. Ukrayna, halen devam etmekte olan yoğun operasyonla doğudaki Lyman bölgesini Moskova için kritik öneme sahip kalenin etrafında Rus güçlerini tamamen kuşattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz Cuma günü Ukrayna'nın dört bölgesindeki egemen olduğu toprakları yasa dışı bir şekilde silip süpürmeye devam ederken bile, Ukrayna kuvvetleri, ülkenin doğusunda yer alan stratejik bir demiryolu merkezi olan Lyman bölgesini kuşatmaya yaklaştı.

Ukrayna, halen devam etmekte olan yoğun operasyonla doğudaki Lyman bölgesini Moskova için kritik öneme sahip kalenin etrafında Rus güçlerini tamamen kuşattı. Rusya'nın Lyman bölgesindeki kuvvetleri yaklaşık 5 bin ila 5 bin 500 askerden oluşuyordu, buna karşın Ukrayna'nın doğu kuvvetlerinin sözcüsüne göre ise kuşatılan birliklerin sayısı da kayıplar nedeniyle düştü.

BİR DARBE DE MERCEDES’DEN  

Öte yandan savaş nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinin kısıtlamaları artmaya devam ederken, Alman otomotiv devi Mercedes de ülkeden tamamen çekilme kararı aldı.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mercedes-Benz ile şirketin Rusya'daki tüm varlıklarının Avtodom'a devredilmesi üzerinde anlaşma imzalandığı belirtildi.

Mercedes, Rusya'daki üretim hattını mart ayında tamamen durdurmuştu.

Merkezi Rusya'da bulunan Avrupalı İşletmeler Birliği (AEB) tarafından yayınlanan son verilere göre, ülkede Alman Mercedes marka otomobil satışları eylül ayında bir önceki yıl olan 2021’ın aynı dönemine kıyasla toplamda yüzde 72,8 oranında azaldı.

Rusya'da, daha önce de Fransız otomotiv devi Renault ve Japon otomobil üreticisi Nissan şirketlerinin varlıkları da tamamen Rus hükümetine devredilmişti.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞIN BAŞINDAN BERİ İLK KEZ YAŞANACAK

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinin Başkan Yardımcısı görevini yürütmekte olan Kyrylo Timoşenko, Ukraynalıların artık 'kesintisiz kesintilere' hazırlanmaları ve enerji tasarrufu yapmalarının artık daha fazla gerekeceği konusunda uyardı.

Geçtiğimiz akşam geç saatlerde yayınlanan bir Telegram güncellemesinde ise Cumhurbaşkanlığı ofisinin Başkan Yardımcısı Timoşenko şunları söyledi:

“Sabah 7 saatlerinden akşam 11 saatine kadar elektrik kullanımını en az kullanıma indirmek gerekiyor. Bu, ülkenin Tüm bölgelerindeki vatandaşlar için geçerli olacaktır. Bu yapılmazsa, geçici kapatmalara hazırlanmalısınız.”

Timoşenko, sokak aydınlatmalarının da kullanımının şehirlerde ve ülkede sınırlı olacağını söyledi ve 'zor bir kışa' hazırlanmak için bunun ne kadar gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.