Kent Haberleri

Merhale Gerede Sistemi Projesi ile Ankara'nın 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak!

Gerede Belediye Başkanı Baygın, Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi kapsamında Ulusu Çayı'ndan Çamlıdere Barajı'na aktarılacak suyla başkentin 50 yıllık ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor dedi...

Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi kapsamında Ulusu Çayı'ndan Çamlıdere Barajı'na aktarılacak suyla başkentin 50 yıllık ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Gerede Belediye Başkanı Baygın, "Üç farklı noktada yapılan çalışma birleştiğinde Ankara'nın 50 yıllık ihtiyacı olan su tünelden akmaya başlayacak" dedi Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi kapsamında Ulusu Çayı'ndan Çamlıdere Barajı'na aktarılacak suyla başkentin 50 yıllık ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. 



Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2012 yılında başlatılan proje, Ankara'nın yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısındaki Gerede ilçesinin kuzeydoğusundan güneye ilerleyerek, Ankara sınırlarında bulunan Çamlıdere Baraj ı'nı kapsıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Filyos Nehri'nin kolu Ulusu Çayı'nda inşa edilecek İşıklı Regülatörü ve İletim Tüneli aracılığıyla Çamlıdere Barajı'na su aktarılmasını amaçlıyor. İhale bedelinin 229 milyon 426 bin lira olduğu projenin bu yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. Çalışma kapsamında Çamlıdere Barajı'na yıllık 226 milyon metreküp su aktarılması hedefleniyor. Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, AA muhabirine, projenin başkentin içme ve kullanma suyu ihtiyacı için uzun yıllardır düşünüldüğünü söyledi. 


Projenin çok büyük, toplam uzunluğunun 32 kilometre olduğunu ifade eden Baygın, "Tünelin yüksekliği 4,5 metre. Üç farklı noktada yapılan çalışma birleştiğinde Ankara'nın 50'lık ihtiyacı olan su tünelden akmaya başlayacak" diye konuştu. 

Baygın, projenin amacının Ulusu Çayı'nı kurutmak olmadığını anlatarak, "Ulusu Çayı'nın kışın ve ilkbaharda fazla olan, hiç işe yaramadan denize dökülecek suyun fazlasının regülatör aracılığıyla yönü değiştirilerek, Çamlıdere Barajı'na aktarılması amaçlanıyor. Suyun az olduğu yaz ve güz aylarında da oradan hiçbir zaman su alınmayacak" şeklinde konuştu. 

Gerede'nin şu anda su ihtiyacı bulunmadığına dikkati çeken Baygın, ilçenin 2045 yılma kadar su ihtiyacının Dörtpan bölgesinde yapımı devam eden Tekke Barajın'dan karşılanacağını vurguladı. 


Kolin İnşaat, Turizm, Sanayi ve Ticaret AŞ Proje Müdürü Vahit Tekin ise projenin tamamlanmasıyla başkentin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağını anlattı.Tiinel açma çalışmasında yüzde 59'luk bölümün tamamlandığına işaret eden Tekin, "Arazinin jeolojik durumundan dolayı tünel açma işlemlerimiz gecikiyor. Yoksa biz bunu 2013 yılının ekim ayı sonunda bitirmeyi planlamıştık ama önümüze hiç ummadığımız problemler çıktı" diye konuştu. 


"Çalışma yaptığımız bölgede yaklaşık 15 fay hattı var" diyen Tekin, şöyle devam etti: "Fay bölgesinden geçerken makinelerimizde sorun çıkıyor. Bir makinenin boyu 245 metre, devasa. Fay hattından gelen yer altı suyu ve zeminin bozuk olması ayn sorun. Fay hatları ve yer altı suları nedeniyle 2013 yılının ocak ayından beri çıkıp, batıyoruz. Çok yavaş gitmek zorunda kalıyoruz. Geçebilmek için çok büyük paralar harcanıyor. Oradaki fay zonunu iyileştirdikten sonra geçmek gerekiyor. Proje gereği 150 litre/saniyelik su ile karşılaşacağımız öngörülmüş ama fay hattından 750 litre/saniyelik su geldi karşımızdan. Çok problemli bir yerdeyiz. 


Her gelen suyu basarak şafttan dışarı çıkartmamız gerekiyor. İki-iiç saat içinde suyu dışarı atmadığımız zaman makinelerimiz su içinde kalıyor. Çok büyük problemlerle karşılaşıyoruz." Tekin, işin bitim tarihinin aralık ayı olduğunu hatırlatarak, projenin tamamlanmasıyla Ankara'ya yılda 226 milyon metreküp su verilebileceğini sözlerine ekledi. 


Son Dakika