Genel

Merinos çin'e fabrika kuruyor!

Dünyada makine halısı üretiminde en büyük ikinci firma olan Merinos Halı, yurtdışında Rusya'dan sonra ikinci entegre halı fabrikasını çin'de kurmaya hazırlanıyor

Firma 2010 yılını 100 milyon dolarlık ihracatla kapatacak. Merinos Halı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemoğlu, Rusya'nın Rostov kentindeki entegre halı farikalarına 2010 yılında ilave 20 milyon euroluk yatırım yaptıklarını belirtti. Erdemoğlu, 2011'de halka açılmayı planladıklarını bu yüzden yurtdışındaki yatırım tekliflerine daha sıcak baktıklarını ifade etti.
Sabah

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Merinos Halı çin"de fabrika kuracak

DÜNYADA makine halısı üretiminde en büyük ikinci firma olan Merinos Halı, yurt dışında Rusya"dan sonra ikinci entegre halı fabrikasını çin"de kurmaya hazırlanıyor. 2010 yılını 100 milyon   dolarlık ihracatla kapatacak olan Merinos Halı"nın Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Erdemoğlu, œ2011"de çin yatırımının altyapı ve fizibilite çalışmalarına başlayacağız, inşallah 2012"de yatırıma başlayacağız dedi. Erdemoğlu, önümüzdeki yıl halka açılmayı düşündüklerini de açıkladı. çin"de entegre makine halısı ve iplik tesisi yatırımı düşündüklerini belirten Erdemoğlu, şöyle konuştu: œşžu anda proje olarak çin"de yatırım düşünüyoruz. Orada makine halısı ve iplik konusunda   çok büyük bir pazar olduğu için orada sadece çin pazarına yönelik bir yatırım   projemiz var. Entegre bir yatırım olacak. çin, büyüme gösteren en ender ülkelerden. Dolayısıyla o bölgenin gelişmesi daha fazla olacak. 1.3   milyar kişinin yaşadığı çin"de kişi başına milli gelir 50 dolardan 500 dolara   çıktığı zaman, o insanların ne harcama yapacağını düşünün... Biz, buna yatırım   yapacağız. Bizim ana amacımız, çin"de üretip çin"de satmak.
Hürriyet

Merinos çin'de fabrika kuruyor

Gaziantep'te yerleşik Merinos A.şž. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim, 2012 yılında da çin'de bir halı üretim tesisi kurmayı planladıklarını söyledi.


Erdemoğlu, 1970 yılında iki kilim dokuma tezgahı ile temelleri atılan Merinos'un bugün parça halı üretiminde dünya birincisi olduğunu belirterek, œ2010 yılında şirketimizin toplam cirosu 1 milyar 150 milyon lira civarında, ihracatı 130 milyon dolar olacak dedi.

Merinos Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mahmut Erdemoğlu ve Ali Erdemoğlu ile düzenlediği basın toplantısında, Merinos'un 1970 yılında Mehmet Erdemoğlu önderliğinde iki kilim dokuma tezgahı ile temellerinin atıldığını, bugün parça halıda dünya birincisi olduğunu belirterek, œÜlkemiz adına bu başarıyı, tüm çalışanlarımız, tedarikçilerimiz, bayilerimiz ve tüm halkımızla sağlamış durumdayız. Bu başarı ülkemiz için gurur kaynağı olmuştur diye konuştu.

Gaziantep ilini ve Türkiye'yi parça halıda dünya merkezi konumuna getirdiklerini vurgulayan Erdemoğlu, dünyada üretilen toplam parça halının yüzde 25'inin Gaziantep'te ve yüzde 30'unun Türkiye'de üretildiğine, 2010 yılı Gaziantep halı ihracatının 1 milyar dolar olacağına ve 5 yıl içinde bunun 3 milyar doları geçeceğine dikkati çekti.

œRUSYA'NIN EN BÜYÜK HALI TESİSİNE SAHİBİZ

İbrahim Erdemoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

œMerinos firması bir okul görevini üstlenmiştir. Gaziantep'teki birçok firmada bizim yetiştirdiğimiz elemanlar görev yaparak şehrimizin parça halıda dünya merkezi olmasına katkı sağlamıştır. Merinos, sadece halı sektöründe değil. 6 yıl önce mobilya sektörüne geçiş yaptı, bu sektörde de hızla büyümeye devam ediyor. Ayrıca 5 yıl önce Dinarsu firmasını Dinçkök Gurubu'ndan devralarak duvardan duvara halı konusunda da Türkiye'nin lideri oldu ve dünyada söz sahibi olmak için azimle ilerlemektedir. 2 yıl önce Uşak'ta yüzde 50-50 ortaklıkla battaniye ve ev teksili yatırımı yaptık. Bu yatırımla Türkiye'de üretilen battaniyenin yüzde 35'ini kendi tesisimizde üretir duruma geldik. Bu şirketimizde de yatırımlarımız ve büyümemiz devam ediyor. Ayrıca firmamız 2 yıl önce Rusya'nın Rostov ilinde büyük bir halı üretim tesisi kurdu. Yeni yatırımlarımız devam ediyor, şu anda Rusya'nın en büyük halı tesisine sahibiz. İnşallah 2012 yılında da çin'de bir halı üretim tesisi kurmayı planlıyoruz.

œ4,400 Kİşžİ çALIşžIYOR

Gruba ait 15 şirketin Erdemoğlu Holding çatısı altında toplandığını ifade eden Erdemoğlu, şunları kaydetti:

œBugün şirketimizde 4,400 kişi çalışmaktadır. Bu arkadaşlarımızla yakaladığımız başarıyı sizlerle paylaşmak istiyorum; 2010 yılında şirketimizin toplam cirosu 1 milyar 150 milyon lira civarında olacak. 2010 yılında şirketlerimizin toplam ihracatı 130 milyon dolar olacak. Yoğun çabalarımız sonucunda 2010 yılında çok şükür yüzde 35 büyümeyi gerçekleştirdik.

1970 yılında iki adet kilim dokuma tezgahı ile başladıkları bu yolda kendilerini başarıya taşıyan Merinos'un değerleri ve felsefesi olduğunu belirten Erdemoğlu, felsefelerinin ana ilkelerini şöyle sıraladı:

œDil, din, ırk, mezhep ve siyasi görüş ayrımı kesinlikle yoktur. Herkese eşit mesafede davranılmaktadır. Kendimize saygımız varsa, bizi yaratana saygılı olmalıyız, bizi yaratana saygımız varsa onun tüm yarattıklarına saygılı olmalıyız. Tüm insanlara değer verme ve tüm insanlara saygılı olmaktır. Hiçbir şirket, mal, mülk şahısların değildir, Yüce Allah'ındır. Ülkemize ve insanlığa faydalı olmak için çok çalışmaktır.

NAMAZ KILMAYA İZİN VERİLMEDİÄžİ İDDİALARI

Bu felsefeden dolayı hiçbir tedarikçilerini zarara uğratmadıklarını, 5 yılını dolduran çalışanlarına konut yaptıran tek kurum olduklarını belirten Erdemoğlu, şunları kaydetti:

œMerinos bu felsefeden dolayı ülkemize camiler, okullar, yurtlar, sağlık ocakları yaptırmış bir kurumdur. Yüzlerce fakir öğrenciye burs veren, çevresindeki insanların sıkıntılarını imkanlar ölçüsünde çözmeye çalışan bir kurumdur. Tüm insanlığa saygılı olan bir kurumun inançlara saygılı olmaması mümkün mü Merinos kurumunda kesinlikle cuma namazına yasak koymamız söz konusu olamaz. Bu tamamen yanlıştır. Tüm çalışan arkadaşlarımızın cuma namazı ibadetlerini sağlıklı ifa edebilmeleri için fabrikamızdan servis konulmuştur. Merinos tüm insanlığa, inançlara saygılı Gaziantep'te doğmuş, ülkemizin gururu bir dünya markasıdır.
œMerinos'ta namaz kılmaya izin verilmediği iddialarına ilişkin olarak Erdemoğlu, œBu, tamamen yanlış anlaşılmadır. Biz bu haberi yapan veya bu türdeki yazıyı yazan arkadaşlarımızı önümüzdeki günlerde İstanbul'da davet edip, onlara da Merinos'u anlatacağım, gerekli temasta bulunacağım dedi.

Erdemoğlu, œşžu an bütün işçiler cuma namazına gidebiliyor mu sorusuna karşılık, œTabii ki. Yarın saat 11.30'da fabrikaya geliniz, servislerle arkadaşlarımızın gittiğini görürsünüz dedi.

Babaları rahmetli Mehmet Erdemoğlu'ndan sonra cami yaptırıp yaptırmadıkları sorusu üzerine Erdemoğlu, œHayır. Zaten babamızın ilk yaptırdığı
camidir, ondan sonra eğitime daha çok önem vermiştir. Cami gerektiği yerde de biz yaparız. Türkiye'de 72 milyon yaşamaktadır, 72 milyonun tamamına eşit mesafedeyiz dedi.

Erdemoğlu, œçıkan iddialarla başarı öykünüzü farklı bir açıya getirmek isteyenler mi var sorusuna ise œKesinlikle hayır. Ben bu arkadaşlarımızla röportaj yapmış da değilim, onları da tanıyorum. Sadece yanlış bir anlaşılmadır. Önümüzdeki günlerde o kardeşlerimizle de görüşeceğiz yanıtını verdi.
İbadetlere, inançlara saygılı olduklarını vurgulayan Erdemoğlu, œArkadaşlarımızın inançlarını yerine getirmesi için gereken şeyler yapılmaktadır. Biz tüm çalışanlarımıza konut yaptırıp, onların her türlü sağlık ve sosyallerini düşünen bir kurumsak eğer biz onların inançlarına saygılı olmamamız mümkün mü diye konuştu.

Hürriyet