Sektörel

Meritlife Park'ta teslimler başlıyor

AZ İnşaat ve Dekon İnşaat'ın Projeler Satış Koordinatörü Mimar Nesrin Göken, Şerifali bölgesindeki Meritlife Park'ta teslimlerin başladığını ifade etti

AZ İnşaat ve Dekon İnşaat'ın Projeler Satış Koordinatörü Mimar Nesrin Göken, Şerifali bölgesindeki Meritlife Bulvar projesini bitirip daireleri teslim ettiklerini, Ataşehir'e daha yakın olan aynı bölgedeki Meritlife Park'ta ise teslimlerin başladığını ifade etti. Göken, "Krizde yüzde 10 esneklik sağlıyoruz. Liste fiyatları üzerinden, isteyene banka kredisi desteği isteyene nakit indirimiyle kolaylık sağladık. Liste fiyatları 215 bin liradan başlıyor" dedi.
Küresel krizin etkilediği gayrimenkul sektöründe inşaat firmaları, nispeten orta gelirli kesime yönelik projelerini açıklamaktan da geri durmuyor. Açıklanan yeni projelerde yatırımcılar, iki yıllık teslim süresine kadar yüzde 50'ye varan prim avantajını yakalamak istiyor. Projelerini bitiren ve 'Bugün al yarın taşın' diyen firmalar ise krizde bir adım öne çıkmak istiyor. İşte bu tür firmalardan birisi olan ve ağırlıklı olarak İstanbul'un Ümraniye-Şerifali bölgesine geliştirdiği projelerle öne çıkan AZ İnşaat ve Dekon İnşaat; bu bölgedeki üç projesini geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdi. AZ İnşaat ve Dekon İnşaat; Şerifali bölgesindeki diğer iki projesini ise geçtiğimiz aylarda hayata geçirdi. Son proje Meritlife Park'ta ise daire teslimleri bugünlerde başlıyor. Hürriyet Emlak olarak AZ İnşaat ve Dekon İnşaat'ın Projeler Satış Koordinatörü Nesrin Göken'e, bu projeleri ve sektördeki gelişmeleri sorduk. Göken, gerek bu iki şirketin geliştirdiği projeler, gerekse sektörün içinde bulunduğu durum hakkında dergimize önemli tespitlerde bulundu.









Önce, AZ İnşaat ve Dekon İnşaat'tan bahsedebilir misiniz?

Nesrin Göken: AZ İnşaat, 2004 yılında üçlü bir ortaklık olarak kuruldu. Meritlife Göl Konakları Projesi için AZ İnşaat adı altında bir şirket oluşturuldu. Önce o proje başladı, 2006'nın Kasım ayında o projemiz teslim edildi. O süreç içinde AZ İnşaat'a bağlı olarak kurulan Dekon İnşaat da, diğer projeleri; yani Meritlife Bulvar ve Meritlife Park'ı yaptı. Sempre Vita ve Sempre Era ile; Dekon İnşaat da Şerifali'deki projelerini dörtledi.

AZ İnşaat ve Dekon İnşaat kurucuları 2004 öncesi de mi inşaat sektörü içindeydi?


Göken: AZ İnşaat kurucularından Zeki Keleş, Keleşler İnşaat olarak bölgede ve sektörde yer alıyordu. Diğer ortaklar da inşaat yapımı ve inşaat malzemesi sektöründeydi. AZ'deki A ve Z, hem şirketin ortakları Alptekin ve Zeki beyi ifade ediyor hem de 'A'dan Z'ye' inşaat çağrışımı yapıyor.

Sempre Vita ve Sempre Era projeleri teslim edildi, değil mi?
Göken: Evet, Kasım 2007'de Sempre Era ve Sempre Vita teslim edildi. Kasım 2008'de de Meritlife Bulvar teslim edildi. Şubat sonundan itibaren Meritlife Park'ta kullanıcılara teslimler başladı.

Tamamlanan projelerde halen satılmayı bekleyen daire var mı?

Göken: Sempre Vita, Era, Meritlife Göl Konakları ve Meritlife Bulvar projelerinde hemen hemen daire kalmadı. Göl Konakları Projesi'nde satışa çıkardığımız çok özel bahçe dubleksi daireler de vardı, çok az sayıda, 7-8 tane kadar kaldı. Meritlife Bulvar'da da oturum başladı ve orada da çok az sayıda daire kaldı. Şubat sonunda teslim edilmeye başlanan Meritlife Bulvar'da ise satışta olan dairelerimiz var.

Meritlife Bulvar projesinde kaç daire var?

Göken: 124 daire bulunuyor.

Bu projedeki satış oranı nedir?


Göken: Yüzde 90.

AZ İnşaat ve Dekon İnşaat bugüne kadar kaç konut yaptı?

Göken: Meritlife Göl Konakları, Meritlife Bulvar, Meritlife Park ve Sempre projeleri olmak üzere yaklaşık 700 konut yaptık.

Şerifali bölgesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Göken: Ulaşım kolaylığı sunan bir bölge. İMES üzerinden TEM'e bağlanırsınız. Ataşehir'e ve Ümraniye'ye bağlanılabiliyor. Deprem güvenliği, ulaşım kolaylığı nedeniyle bölge gelişmeye çok açık. Ataşehir'in gözde semt olarak ortaya çıkması sonrası oraya uydu şeklinde bağlanan bir bölge.

Burası yeni ilçe olan Ataşehir'e mi bağlanacak?

Göken: Ümraniye'ye bağlı olmaya devam edecek. Yeni ilçelerden Çekmeköy veya Ataşehir'e bağlı olmayacak. Meritlife Göl Konakları projemiz bu bölgeye iyi bir damga vurdu. O projemizden sonra Meritlife markası bölgeye değer kattı. Fakat bana göre daha iyi bir şehirleşme olabilirdi. Hızlı gelişmenin verdiği bir deformasyon oldu. Önemli projeler üretilemedi. 3-4 bloğu geçen projeler pek yok. Bina biz de dahiliz. Bunda, arsa sahiplerinin ve bölge emlakçılarının bakış açısının da etkili olduğunu düşünüyorum. Başka bir Şerifali yok. Daha iyi şehirleşme olabilirdi. Yine de; zamanla değer kazanıp her bir binanın önem kazanacağına inanıyorum. Finans sektörünün buraya gelmesi, önemini artırıyor. Büyük araziler kalmadı, yapılaşma düzelecek. İnşaat firmaları birkaç parseli toplayıp proje geliştiriyor. Arsa sahipleri 'Kendim yaparım, neden müteahhide vereyim' diyor. Ayrıca 2005 döneminden sonra herkesin inşaat sektörüne girmesi bu bölgedeki önemli projelerin gelişmesini engelledi.

Halen satışı devam eden projelerinizden Meritlife Park'tan ve yaşamın başladığı Meritlife Bulvar Projesi'nin ayrıntılarından bahseder misiniz?

Göken: Dekon İnşaat, Meritlife Park ve Meritlife Bulvar'ı yaptı. Birisi 116 birisi 124 konut. Bulvar 4 bloktan, Park ise 3 bloktan oluşuyor. Mimarları aynı. Hedef kitle olarak genç, dinamik, standartlarını yükseltmeye çalışan, orta gelir seviyesi üstünde kesime hitap ediyoruz. B Plus'tan C'ye kadar giden projelerde; yalnız yaşayandan hızlı hayat sürene ve küçük aile birimini oluşturan genç evlilere kadar bir aralığa hitap ediyoruz.

Daire fiyatları hangi aralıkta?

Göken: Meritlife Bulvar ile Meritlife Park'ta fiyatlar birbirine yakın. 2+1'ler Bulvar'da 215 bin liradan başlayıp, büyük 2+1'lerde 255 bin liraya kadar gidiyor. 3+1'ler ise 315 bin lira. Dört adet çatı dubleksi var. Onlar 425 bin lira, büyüklüğü de 230 metrekare. Terasları olduğu için bu kadar büyük.

Meritlife Park'ta fiyatlar hangi aralıkta?

Göken: Meritlife Park'ta da fiyatlar 220 bin liradan başlıyor. 3+1'lerde 330 bin lira, 4+1'lerde ise fiyatlar 365 bin lira, dubleksler ise 425-450 bin lira aralığında. Yüzde 10 gibi bir kriz indirimi ile müşteriye ulaşmaya çalışıyoruz. Liste fiyatımız bu ama isterseniz banka kolaylığı ile isterseniz indirim ile bunu sunalım diyoruz.

Yeni projeler olacak mı?

Göken: Elbette hedeflenen işler var, fakat kriz yüzünden, belirsizlik yüzünden 2009 için bir projeye başlamayacağız. AZ İnşaat'ın Soyak Yenişehir bitişiğinde, Merkez Bankası için ayrılan arazi karşısında 13 dönümlük bir yeri var. Orası da Ataşehir'e bağlı, lokasyon olarak. Rezidans projesi geliştiriyoruz. İmar durumu ile ilgili netleşme bekleniyor. Proje detayları belli olmadı. AZ İnşaat'ın önemli bir projesi olacak. Konut sayısı söylemek yanlış olur. Batı Ataşehir'e yakın, hem finans merkezine yakın, hem Soyak Yenişehir Konutları'na yakın. Bunun dışında yurt dışında Dekon İnşaat olarak projelere odaklanacağız. İnşaat hazırda arsamız yok.

Yurt dışı projeler neler?

Göken: Konut projeleri ile ilgileniyoruz. Taahhüt işi. Bir projenin yüklenicisi olacağız. Netleşmedi, görüşmeler var. Belki ileride netleşince açıklama yapılır. Türki devletleri, Rusya ve Romanya'da 6-7 aydır çalışmalar yapıyoruz. Global kriz ve belirsizlik yüzünden şu anda projeler donduruldu fakat Rusya ve Romanya daha sıcak görünüyor.

Kriz dolayısıyla yüzde 10'luk bir indirime gittiğinizi söylüyorsunuz. Son dört ay içinde tüketiciler konut piyasasındaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyor?

Göken: Müşterinin bir endişe yaşadığı doğru. Müşterinin kafası karıştı. Bunu çok net gözlemliyoruz. 'Şu anda alma dönemi' deyip, şartların ve rakamların toleranslı geçeceğini bilen kullanıcı profili var. Fakat bunlar çok bilinçli dolaşmıyor. Kelepirin kelepiri aranıyor. Buna bile aslında iyimser bakıyorum. Çünkü kendisi oturmak için daire arayan aileler de var. Fakat olanakları uymayabiliyor. Bilinçli veya bilinçsiz emlak ofisleri insanları farklı şekilde yönlendiriyor. İnternet ve reklamın şu anda gayrimenkulde çok kullanılıyor olması, bu karmaşanın devam etmesini sağlıyor.

Müşterinin kafası iyice karıştı değil mi?

Göken: Evet. Satıcının da alıcının da işi kolay değil. Aylardır aynı kişiler ortalıkta alım için dolaşıyor. Karar veremiyorlar. Bazen çok düzgün yerler bulsalar da almıyorlar. Ekonomik belirsizlik ve ekonomik belirsizliğin tetiklemesi, bankaların duruşları ve beyanları da bu duruşları getiriyor. Bir dönem çok yüksek faizlerle caydırıcı olmaya çalıştı bankalar. Bazıları 'nakitte kalın' açıklaması yaptı. Bu, alıcıyı tedirgin ediyor. Hak verdiğim noktalar da yok değil alıcıya. Bazı yerlerde şişirilmiş fiyatlar var. Bazı noktalardaki yanlış projelendirmeler veya farklı sektörlerden yanlış yatırımlar insanların kafasını karıştırıyor. Düzgün araştırma yapmak lazım. Yaptıkları zaman doğru yatırımı buluyorlar.

Kriz nedeniyle nasıl bir tüketici profili ortaya çıktı?

Göken: Dört-beş aydır farklı bir kesim daha ortaya çıktı. Fiyatların prim yapacağına inanarak güven telkin eden iyi bir projeden yatırım yapmak konusunda kafalar karışık. Yine inşaat firmalarının bu işten inşallah ben başarılı çıkacağını düşünüyorum. Krizde yeni açıklanan projelere yatırım yapanlar da zararlı çıkmayacak. Fakat bu profilde yüzde 50 düşme oldu. Yüzde 50'si, 'Ne olur ne olmaz' diye kuşkuya kapılmaya başladı. Herşeye rağmen güvendiği firmanın yanında olanlar da mutlaka kazanacak.

2+1 yerine 3+1 arayan yeni bir kesim oluştu
Son aylarda açıklanan B ve C sınıfına yönelik projelerde ucuz konutların kısa sürede satıldığına işaret eden Nesrin Göken, krize rağmen maket aşamasındaki projelere olan ilgi hakkında ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Doğru lokasyon, doğru fiyatlama, doğru firma önemli. Doğru yatırım yapıp yapmadığından emin olmak lazım. Ucuz diye oraya gittiğiniz zaman kaos yaşanıyor. Uzun vadede düşünmek gerekiyor. İşine ve geleceğine güvenen müşteri kitlesi, bu şartlardan yararlanmak istiyor. Daha önce 2+1'e gücü yeten bu profil, 3+1'e de gücünün yettiğini gördü. Kriz var fakat, bankada 100 bin dolar birikmişi olanlar 120-125 bin liralık daire yerine şimdi 165-170 bin liralık daire bakabiliyor. Artı, kiraya verdiği zaman da banka kredisi ödemesine destek sağlayacak. Kriz ortamında en doğru yatırım bence gayrimenkul. Sektörün kendine gelme dönemi başlayacak. Talep azalmadı. Arzın dengeye geçeceğini düşünüyorum. Sektör ayıklandı bile. Daha çok çalışıp daha az kazanacağımız dönemler başladı. Metrekaresini bin 800 ila 2 bin liradan satıyoruz ama, 2 bin 500 liradan satabilmeliyiz ki yeni projeler geliştirelim."

Hürriyet