Ekonomi

Merkez Bankaları 2021'de kaç ton altın aldı?

Merkez Bankaları 2021'de küresel altın rezervlerini yüzde 82 artırarak 30 yılın en yüksek seviyesi olan 35,600 ton seviyesine yaklaştı. Merkez Bankaları 2021 yılında altın rezervlerine 463 ton daha altın ekledi. Böylece Merkez Bankası net alımları 2021'de 463 ton oldu

Merkez Bankaları 2021 yılında küresel altın rezervlerini yüzde 82 artırdı. Böylece Merkez Bankası net alımları 2021'de 463 ton oldu. Bu, 2020'de on yılın en düşük seviyesi olan 255 tonunun ardından, bu sektörden gelen talepte önemli bir toparlanma olduğunu gösteriyor.

Alımlar yoğun bir şekilde devam ediyor. Yılın ilk yarısında 324 ton satın alındı ​​ve birkaç büyük artışla desteklendi. İkinci yarıda ise 139 tona keskin bir şekilde alım oldu. Q4 2021, 48 ton net alım gördü ve 2010 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük üç aylık net alım seviyesi olarak kayıtlara geçti. 

 

MERKEZ BANKALARI 2021'DE KAÇ TON ALTIN SATIN ALDI?

2021 yılı, Merkez Bankalarının art arda on ikinci kez net toplam 5.692 ton altın satın aldığı yıl. IMF verilerine göre, küresel merkez bankası altın rezervleri 2021'de 35.600 ton ile 1992'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Yerleşik eğilimin devamında, çok sayıda yükselen piyasa Merkez Bankası altın satın alarak faizin genişliğini gösterdi. 2  Yıl içinde bir ton veya daha fazla alım yapan 15 Merkez Bankasının çoğu, yakın zamanda altın rezervlerine eklenen tanıdık isimlerdi.

2021 yılı, gelişmiş piyasa bankaları da dahil olmak üzere çok çeşitli merkez bankası altın alıcıları gördü. 2021 yılında bir çok merkez bankası altın rezervleri alırken, bazı ülkeler de ellerindeki altın rezevlerini azalttı. İşte merak edilen ayrıntılar...

 

2021 yılı, gelişmiş piyasa bankaları da dahil olmak üzere çok çeşitli merkez bankası altın alıcıları gördü.

 

Ancak trendden bir sapma olarak, satın alma sadece gelişen pazarlarla sınırlı değildi. Neredeyse on yılda ilk kez gelişmiş piyasa merkez bankalarından önemli alımlar gördük.

İkinci çeyrekte; Singapur Para Otoritesi (MAS) altın varlıklarına 26 tondan biraz fazla ekledi. Bu, en az 21 yıldır - veri kullanılabilirliği başladığında - altın rezervlerini 154 tona (toplam rezervlerin yüzde 2'si) yükselten ilk artıştır.

MAS sözcüsü şu açıklamaları yaptı: "Altın varlıklarındaki değişiklik, MAS'ın Resmi Dış Rezervler portföyünün iyi çeşitlendirilmiş ve ekonomik ve piyasa koşullarına göre dayanıklı kalmasını sağlamaya yönelik sürekli ve devam eden çabalarının bir sonucudur". Bu arada İrlanda, altın rezervlerini anlamlı bir şekilde artıran ilk Batılı gelişmiş piyasa merkez bankası oldu. 2021'de 3 ton ekledi (+yüzde 47), bu da 2008'deki 0,5 tonluk ilavesinden bu yana altın stoklarındaki ilk artış. Diğer gelişmiş piyasa merkez bankaları son yıllarda altın rezervlerini artırırken, bu genellikle çok daha yavaş bir tempoda oldu. Örneğin, Yunanistan altın rezervlerini on yıllık bir süre içinde 2 tondan fazla artırdı.

ALTIN REZERVLERİNİ AZALTAN ÜLKELER

Altı merkez bankası altın rezervlerini bir ton veya daha fazla azalttı;

Sri Lanka'nın satışı, altın rezervlerinin yaklaşık yarısını temsil ediyordu ve Kasım ayında 12 yılın en düşük seviyesine ulaşan dış rezervlerinin likiditesini desteklemek için yapıldı. Ancak kapı açık bırakıldıyabancı rezervler arttığında gelecekteki altın alımları . Almanya'dan yapılan satış, muhtemelen uzun süredir devam eden madeni para basma programıyla ilgiliydi.

Goldorgcomtr'de yer alan habere göre; 2021'deki geniş alım yelpazesi, rezerv varlık olarak altına yönelik hala önemli bir iştah olduğunu gösterdi. Merkez bankalarından gelen talep, zaman zaman diğer altın talebi kaynaklarından daha az tahmin edilebilir olsa da - piyasa kaynaklı olmaktan çok politika olduğu göz önüne alındığında - net satın almanın genel eğiliminin 2022'ye kadar devam edeceğinden eminiz. 2021 Merkez Bankası Altın Rezervleri Anketimizde vurgulanan altın sahipliği, ekonomik görünüme ilişkin süregelen belirsizlik göz önüne alındığında, muhtemelen geçerliliğini koruyacaktır.''

Merkez Bankası'ndan 20.9 tonluk altın satışı!

Türkiye'nin altın rezervi yükseldi!

Dolar güne sakin başladı! Dolar kuru bugün kaç lira?

Döviz kurları güne dalgalı başladı! Euro/TL bugün kaç lira?

Yatırımcılar şokta: Gümüş yükseldikçe ilgi artıyor! İşte 3 Mart 2022 gümüş fiyatı!