Ekonomi

Merkez Bankaları sıkılaştırma yolunda: Fitch, 2023 küresel büyüme tahminini yükseltti!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2023 için küresel ekonomideki büyüme beklentisini yüzde 2'den yüzde 2,4'e yükseltti. İşte ayrıntılar...Raporda, küresel büyümenin kısa vadede dayanıklı olduğu belirtilirken, çekirdek enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda merkez bankalarının ilerleyen aylarda sıkılaştırma politikasını sürdürmek zorunda kalabileceği ifade edildi

Fitch, Haziran sayısında yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda "Merkez Bankası Enflasyon Mücadelesi Devam Ediyor" başlığını kullandı.

Raporda, küresel büyümenin kısa vadede dayanıklı olduğu belirtilirken, çekirdek enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda merkez bankalarının ilerleyen aylarda sıkılaştırma politikasını sürdürmek zorunda kalabileceği ifade edildi.

Para politikası düzenlemeleri ve bunların ekonomi üzerindeki etkilerinin uzun süreli olması nedeniyle, 2024 için küresel büyüme görünümünün kötüleştiği vurgulanan raporda, bu yılın beklentilerin üzerinde iyi bir ekonomik performans sergilediği ve Fitch'in önceki raporunda yer alan yüzde 2 olan 2023 büyüme tahminini yüzde 2,4'e yükselttiği belirtildi.

Raporda, en büyük revizyonların, gelişmekte olan piyasalarda verilerin beklenenden daha güçlü olduğu alanlarda gerçekleştiği ifade edilerek, Çin hariç gelişmekte olan piyasaların büyüme beklentisinin yüzde 2'den yüzde 2,9'a çıkarıldığı, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Rusya'da önemli iyileşmeler kaydedildiği belirtildi.

Çin için 2023 tahmininin de yüzde 5,2'den yüzde 5,6'ya yükseltildiği aktarılan raporda, son aylarda toparlanmanın biraz durakladığı ancak tüketimin normalleşmeye devam ettiği ve makro politikanın gevşemeye başladığı ifade edildi.

ABD'DE 2023 BÜYÜME TAHMİNİ YÜKSELTİLDİ!

Yeni rapora göre, ABD'de tüketim ve istihdamdaki büyüme hala güçlü seyretmekte ve bu nedenle bu yıl için büyüme tahmini yüzde 1'den yüzde 1,2'ye yükseltilmiştir.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika sıkılaştırmasının ülkede hafif bir resesyon yaratacağı beklentisi devam etmektedir, ancak bunun zamanlaması 2023'ün son çeyreği ile 2024'ün ilk çeyreğine ertelenmiştir. Bu nedenle, gelecek yıl için büyüme tahmini yüzde 0,8'den yüzde 0,5'e düşürülmüştür.

Avro Bölgesi'nin büyüme tahmini ise raporda değişikliğe uğramamıştır; 2023 için yüzde 0,8 ve 2024 için yüzde 1,4 olarak belirlenmiştir. Raporda, Avrupa'da doğal gaz krizinin hafiflediği ancak Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasını daha agresif bir şekilde sıkılaştırdığı vurgulanmıştır.

Açıklamada, daha yüksek faiz oranlarının hanehalkı borç yükünü artıracağına dikkat çekilmiş ve Birleşik Krallık'ta 2023'te resesyon beklendiği ifade edilmiştir.

ABD VE AVRUPA'DA BU YIL FAİZ İNDİRİMİ BEKLENMİYOR!

2024 küresel büyüme tahmininin bir önceki rapora göre düşürüldüğü belirtilerek, yüzde 2,4 olan tahminin yüzde 2,1'e çekildiği ifade edildi. Raporda, manşet enflasyonun düştüğü ancak çekirdek enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği vurgulandı.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının enflasyon konusunda artan endişeleri üzerine raporda değinildi ve Federal Rezerv (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) önümüzdeki aylarda iki kez daha faiz artışına gideceği beklentisi dile getirildi.

Raporda, Fed'in faiz oranlarını yüzde 5,75'e, ECB'nin ise yüzde 4,5'e çıkarmasının beklendiği ve İngiltere Merkez Bankası'nın da faiz oranını yüzde 5,25'e yükselteceği ifade edildi. Raporda ayrıca, gelecek yıla kadar faiz oranlarında bir indirim öngörülmediği belirtildi.

Gelişmekte olan ülkelerde durumun farklı olduğuna dikkat çekildi. Çin'in faiz oranlarını düşürdüğü hatırlatılarak, Brezilya ve Meksika'nın da bu yılın sonlarında faiz indirimine gitmelerinin beklendiği vurgulandı.

Raporda, düşük işsizlik oranının büyüme direncine katkı sağladığı ifade edilirken, son zamanlarda hız kazanan parasal sıkılaştırmanın ABD ve Avrupa talepleri üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi.

ABD'de yaşanan bankacılık streslerinin ardından ani bir kredi krizi olmadığına işaret edilen raporda, ancak banka fonlama maliyetlerinin yükseldiği ve kredi sıkılaştırmasının beklenenden daha güçlü bir şekilde büyümeyi etkileme riski olduğu aktarıldı.

TÜRKİYE'YE BÜYÜME TAHMİNİNDE REVİZYONA GİDİLMEDİ!

Raporda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin ardından olası bir maliye bakanı ve merkez bankası başkanı atamasının, daha ortodoks ekonomi politikalarına dönüş ihtimalini artıracağına vurgu yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Türkiye'nin "rasyonel" politikalar benimseyeceğini ve "kurallara dayalı, öngörülebilir bir Türk ekonomisinin arzu edilen refaha ulaşmanın anahtarı olacağını" ifade ettiği hatırlatıldı. Raporda, bu söylemin daha sıkı para politikası beklentisini artırdığı ve ekonomide daha ortodoks bir yaklaşıma geçileceği vaadinin bulunduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarınki toplantısında politika faizinde önemli bir artış gerçekleştirmesi ve 2023 sonunda politika faizini yüzde 25'e yükseltmesi beklentisine yer verildi. TCMB'nin 2025'e kadar faiz oranlarını sabit tutmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Türkiye'nin bu yıl için büyüme beklentisinin yüzde 2,5 ve gelecek yıl için beklentisinin yüzde 3 olarak raporda sabit tutulduğu belirtildi. Ayrıca, 2025 için yüzde 3,8 oranında bir büyüme tahmininin bulunduğuna dikkat çekildi.

Raporda, Türk lirasının son zamanlarda yaşadığı zayıflamanın ülkenin net ihracatını artıracağı ve özel tüketimin de ücret artışları ve ekonomiye duyulan güvenin desteğiyle artacağı ifade edildi.

Doların kaderi yarın baştan yazılacak! Dolar kaç TL? 1 euro ne kadar? 21 Haziran 2023 döviz kurları!
Altın fiyatları ters takla attı! Bugün 1 gram altın ne kadar? 21 Haziran 2023 güncel altın fiyatları son durum!
2023 Sandık görevlileri dikkat! Sandık görevlisi ücretleri hesaplara yattı, hemen kontrol edin!
Konut sahibi olmak isteyenlere müjde! Aylık 6 bin 671 TL taksitle 3+1 apartman dairesi!