Ekonomi

Merkez Bankalarına şok! Bir sonraki hamlesini açıkladı

Enflasyonla mücadele için kolları sıvayan Merkez Bankaları, 2023 stratejilerini belirlemeye çalışıyor. Yeni yılda zor tercihlerle karşı karşıya kalması tahmin edilen bankaların ise nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Merkez Bankalarının atacağı ekonomik adımlar, bazı ülkelerde faiz arttırımı yapmaya bazı ülkelerde de faiz indirimi yapmaya sevk etti

Cumhuriyet gazetesinde çıkan, İngiliz merkezli Financial Times gazetesinin haberindeki yapılan analizde asıl kuşku uyandıran ise, 2023’te merkez bankalarının temel stratejisinin ne yönde olacağı ile ilgiliydi. Merkez Bankalarının atacağı ekonomik adımlar, bazı ülkelerde faiz arttırımı yapmaya bazı ülkelerde de faiz indirimi yapmaya sevk etti.

Enflasyonla mücadelede istenilen hedefe ulaşmanın biraz zaman alacağını öngören analiz yazısı, nedenini atılacak adımların hala tam manasıyla atılmamasından kaynaklanan  endişelerin devam etmesine bağladı.

 

Financial Times'ın analizine göre: ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası, çarşamba ve perşembe günkü bir dizi toplantının ardından enflasyonla mücadele stratejilerini son dönemdeki 0,75 puanlık faiz artış modelinden yarım puana indirdi. İsviçre, Norveç, Meksika ve Filipinler de faiz artış hızını düşük seyre aldı.

Merkez bankalarının 2023'te çok daha zor seçimlerle karşı karşıya olacağını yazan Financial Times (FT) gazetesi, MB Başkanları’nın eylemde yavaşlarken verilen demeçlerin çok daha “kuvvetli” hale geldiğini vurguladı.

 Geçen hafta Fed yüksek enflasyonu yenmek için, daha yapılması gereken işin çok olduğunu açıklarken, BoE fiyat artışlarıyla mücadelede  “güçlü” olması gerektiğinde ısrarcı olunması gerektiğini yazdı.  Yapılan analizde, bu açıklamaların nedeninin; MB başkanlarının kendilerine bir alan kazanarak enflasyon zirveyi gördüğünde ve ülkelerin politik yapısı bunu daha karışık hale getirdiği durumda da yeni Faiz artışları yapabilme imkanı sağlama girişimleri olduğu belirtildi.

Fed’de 15 yıl görev yapan ve halen Morgan Stanley’de küresel baş ekonomist olan Seth Carpenter, çoğu merkez bankasının, ekonomilerinde net bir duraklama veya durgunluğa neden olma olasılığı yüksek olan zirve politika faiz oranlarına yaklaştığını belirtti.

Merkez bankalarının makroekonomik istikrarın sorumluluğunu alması gerektiğini belirten Carpenter, “ilerleyen günlerde ‘yanılmışız, daha fazla yükseliş olmalıydı’ demektense  şimdi sert ifadelerle oranları daha çok artırmaya hazır olduklarını açıklıyorlar” ifadesini kullanarak, yüksek enflasyonun arkasında yatan nedenler avro bölgesi, İngiltere ve ABD’de farklı olsa da ekonomistler, üç merkez bankasının da 2023 için aynı zorlu iletişim sorunuyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

BASKILAR DEVAM EDİYOR

Konu ile ilgili bilir kişilere göre: manşet enflasyon neredeyse kesin olarak en yüksek seviyeye çıktı ve gelecek yıl düşecek, ancak yetkililer altta yatan enflasyonist dayatmaların da ortadan kalkacağı yönünde kesin tahminde bulunamıyorlar.  Analize göre enflasyonun hedeflenen seviyeye geri dönmesinin çok uzun süreceği ve oldukça yüksek bir oranda sabit kalabileceği yönünde tahminde bulunuyorlar.

Avrupa’da gelecekteki yükselişle ilgili düşündüren konulardan bazıları, 2022 enerji şokunun ekonomide tam anlamıyla etkili olması için hala zaman olduğu görüşünden de besleniyor.

 

Merkez bankaları, ülkelerde ücretlerin enflasyon hedefiyle uyumlu olduğuna inandıklarından daha yüksek oranlarda yükseleceğinden kuşku ediyor.

DERİN BİR DURGUNLUK ENDİŞESİ

Bu durumda sorulması gereken, manşet enflasyon düşerken 2023’te merkez bankalarının temel stratejisinin ne olacağı olarak ön plana çıkıyor. 

Pek çok ekonomist, politika yapıcıların enflasyon yeterince düşmeden ve ekonomik şartlar daha fazla oran artışı yapmak için çok zor hale gelmeden önce agresif davranmak istediğine inanıyor.

 Fakat çok sayıda iktisatçı da merkez bankalarından çıkan şahin seslerin gerçek olduğundan ve alınan kararların politikacıların beklediğinden çok daha derin bir durgunluk üreteceğinden endişe ediyor.

Financial Times’daki analizde, “Merkez bankacılarının devam eden enflasyon riskleri konusunda uygun endişeler gösterdiğini söyleyenler ile sert iletilerin gerçek ve aşırı olduğuna inananlar arasındaki  bu farklı görüşler, 2023 için ekonomik görünümü öngörmenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. merkez bankaları 40 yıldır gerçek bir enflasyon sorununu yenmek zorunda kalmadı  ve yetkililerin bugüne kadar fiyat istikrarını geri getirebilmek için faiz oranları konusunda çok az mı, yeterli mi yoksa çok mu fazla şey yaptığını kimse bilmiyor” denildi. 

Asya tarafında geçen hafta Çin’de Kovid-19 salgınına dair gelişmeler gündemin odağındaki yerini korurken, bölgede açıklanan ekonomik datalar güçsüz bir resim sunmaya devam etti.

Çin’de de perakende satışlar kasımda yıllık yüzde 2,2 ile tahminlerin altında kalarak zayıf tüketici talebinin sürdüğüne dikkat çekti. Öte yandan ABD yönetimi, aralarında Çinli çip üreticisi Yangtze Memory Technologies’in de bulunduğu 36 Çinli teknoloji şirketini kara listeye aldı.

Gram altının 1.450 TL olacağı tarihi altının efendisi İslam Memiş açıkladı! Altını olanın resmen ağzı kulaklarına vardı!

Kumtel ısıtıcı fiyatları ne kadar? İşte 20 Aralık 2022 fiyat listesi

TOKİ para iadeleri ne zaman yapılacak? TOKİ projelerine başvuranlar bu habere dikkat!