Genel

Merkez Bankası 2 yılda İstanbul'a taşınacak!

Yeniden yapılandırmayı da içinde barındıran Torba Tasarı'da Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasını unutan hükümet geceyarısı operasyonuyla gediği tıkadı

Yeniden yapılandırmayı da içinde barındıran Torba Tasarı'da Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasını unutan hükümet geceyarısı operasyonuyla gediği tıkadı. AKP'yi üç vekil bu yönde kanun teklifi verirken, MB'nin iki yıl içinde İstanbul'a taşınması planlanıyor

Hükümet, İstanbul Finans Merkezi projesi için yeniden kolları sıvadı. Vergi ve prim affı, istihdam paketi, devlet memurları kanunu gibi pek çok konuyu 113 maddelik bir torba tasarıda toplayan hükümet, bu tasarıya, BDDK, SPK gibi kurumlarla kamu bankalarının İstanbul'a taşınmasını öngördü. Tasarıda, Merkez Bankası bünyesinde yer alan Risk Merkezi'nin de İstanbul'a taşınması öngörülürken, tasarıda kullanılan 'merkez' ifadesi, Merkez Bankası olarak yorumlanmıştı. Ancak daha sonra tasarıda, bankanın İstanbul'a taşınmasına yönelik bir düzenlemenin olmadığı ortaya çıktı.

BANKANIN MERKEZİ İSTANBUL'DADIR

Kamuoyunda bu konuda çıkan haberler üzerine hükümet, Merkez Bankası'nın taşınmasına yönelik hükmün, tasarıda olmadığını fark etti. Bunun üzerine, AKP'li üç milletvekili önceki gece apar topar Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması için bir kanun teklifi verdi. 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nde,  1211 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunu'nun, bankanın merkezinin Ankara olduğuna yönelik 2'nci maddesinin değiştirilmesi öngörülüyor. Teklifle yapılan değişiklikle, 'bankanın merkezi İstanbul'dadır' ifadesi yer alıyor.

TAŞINMA 2 YILDA TAMAMLANACAK

TEKLİFE göre, banka merkezinin İstanbul'a taşınması işlemleri tamamlanıncaya kadar, Merkez'in idari merkezi Ankara olmaya devam edecek. Bankanın taşınmasının 2 yıl içinde gerçekleşmesi öngörülürken, Banka Meclisi toplantıları bu süreçte Ankara'da yapılacak. Ancak, banka kanunundaki Banka Meclisi toplantılarının Ankara'da yapılacağı hükmü de 'İstanbul' olarak değiştiriliyor. Bakanlar Kurulu'nun da 2 yıllık süreyi uzatma yetkisi bulunuyor.

İstanbul'da işler daha hızlı olur

AKP tarafından TBMM'ye sunulan teklifin gerekçesinde de Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasının istenmesi nedeni de anlatıldı.  Teklif gerekçesinde, 'Merkez Bankası'nın faaliyetlerinde daha etkin, verimli ve süratli olmasını teminen İstanbul'a taşınması amaçlandı' denildi. Öte yandan teklifte, yine torba kanunda yer alması unutulan, köylerin taşınmazları ve SSK'lılara yönelik düzenlemeler de yar aldı.

Merkez: Kanunun dediğini yaparız

MERKEZ Bankası yetkilileri de gelişmeleri şaşkınlıkla izlerken, 'Torba tasarıda bizim de taşınmamız yer alabilirdi. Ancak olmadı. Bu hükümetin inisiyatifinde' değerlendirmesinde bulundu. Yetkililer, milletvekillerinin kanun teklif verme yetkisi bulunduğunu belirterek, 'Bankamızın yeri kuruluş kanunu ile belirlenmiş. Eğer kanundaki bu yer değişirse, biz de yeni kanunun gereğini yaparız' dedi.
Akşam/Deniz ÇİÇEK