Ekonomi

Merkez Bankası Açık Bankacılık sistemini kullanıma açtı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, liralaşma stratejisinin dijital ekonomi yol haritasının önemli bir bileşeni olan ödemeler alanı Açık Bankacılık sistemini kullanıma açtı. İşte Merkez Bankası Açık Bankacılık sistemi ile ilgili merak edilen detaylar... İşte Merkez Bankası Açık Bankacılık sistemi ile ilgili merak edilen detaylar


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, liralaşma stratejisinin dijital ekonomi yol haritasının önemli bir bileşeni olan ödemeler alanı Açık Bankacılık sistemini kullanıma açtı. İşte Merkez Bankası Açık Bankacılık sistemi ile ilgili merak edilen detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, 12 Kasım 2019'da güncellenen 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un 12. maddesinin birinci fıkrasına ödeme emri başlatma hizmeti ve ödeme hesabına ilişkin pekiştirilmiş edilmiş bilgilerin çevrim içi platformlarda sunulması hizmeti eklenerek söz konusu hizmet türleri kanun çerçevesinde ödeme hizmeti şeklinde tanımlandı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Ödeme Hizmetleri Veri Paylaşım Servisleri (ÖHVPS) şeklinde adlandırılan bu iki hizmet ile ödemeler alanındaki açık bankacılık servisleri de tanımlandı.

Söz konusu düzenleme çalışmalarına paralel şekilde ÖHVPS uygulama stratejisi ile detaylı teknik ve operasyonel gerekliliklerin belirlenmesi için dünyadaki en iyi uygulama örnekleri de incelenerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası,  ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) iş birliği ile çalışmalar yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’nin koşulları ve ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak, paydaşların hızlı entegrasyonunun sağlandığı düşük maliyetli, verimli ve etkin ödeme hizmetleri veri paylaşım servisleri deneyimi için ortak bir platform da tasarlandı. Milliyet'in aktardığı detaylara göre, bu doğrultuda finansal hizmet kullanıcılarının birbirinden farklı ödeme hizmeti sağlayıcıları nezdindeki hesaplarını sadece tek bir erişim noktasından yönetebileceği ve ödeme emirlerini verebileceği güvenli, verimli, etkin, düşük maliyetli ve yenilikçi iş modellerinin oluşmasına fırsat tanıyan ‘‘GEÇİT’ altyapısı da tesis edildi. 

Merkez Bankası Açık Bankacılık sistemi ile ilgili olarak  verilen detaylara göre, BKM tarafından tamamen kurum içi beşeri ve teknik kaynaklar ile geliştirilip sunulan GEÇİT, ortak ÖHVPS altyapısı şeklinde konumlandırıldı.
 

Avrupa Merkez Bankası'ndan Eurosu olanları yakından ilgilendiren açıklama

Merkez Bankası'ndan flaş bir adım geldi! TL'si olanları da doları olanları da yakından ilgilendiriyor

Merkez Bankası faiz düşürdü ama bankalardan uyarı var: Krediye erişim zorlaştı!