28 / 04 / 2024

Merkez Bankası açıkladı! Kağıt 5 Türk Lira'lar tedavülden kalkıyor mu?

Merkez Bankası açıkladı! Kağıt 5 Türk Lira'lar tedavülden kalkıyor mu?

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısı ile 5 Türk Lira'lık madeni para basılmasının sonra , kağıt paraların tedavülde kalıp kalmayacağı vatandaşın merak ettiği konular arasında yer almakta. Buna göre, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, bu konudaki belirsizliğe açıklığa kavuşturdu. İşte ayrıntılar...



Bu kapsamda, Cumhuriyet'in 100. yılı anısına basılan madeni 5 Türk Lirası, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla tedavüle girdi. Bu durumdan sonra söz konusu gelişmede kağıt 5 Türk Lira'ların tedavülden kalkıp kalkmayacağıda vatandaşlar arasında merak edilen konu oldu. Bu gelişmenin sonrasında Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, konuya ilişkin bir açıklamada bulundu.

Başkan Erkan, “Darphane 100 milyon tane 5 Türk Lirası hatıra parasını bastı. Basışan bu söz konusu madeni paralar aynı zamanda tedavüle çıkarıldı. Bu kapsamda 5 Türk Lirası paranın tedavüle verilmesi 5 Türk Lirası banknotların tedavülde kalmasına engel teşkil bulundurmamaktadır. Öte yandan hatırlarsanız, 1 Yeni Türk Lirası banknotlar 1 Yeni Türk Lirası madeni paralar ile birlikte tedavül edilmiştir” diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, piyasada sıklıkla dile getirilen 500 Türk Lira'lık banknot basımına ilişkin de konuşarak, “Bu kapsamda 500 TL banknotun da çıkarılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Yaptığımız para politikasındaki sıkılaştırmalar ile emisyon hacmi son zamanda düşmüştür. Ve emisyon hacmi tahminlerin altında kalmıştır” diye kaydetti.

Merkez Bankası açıkladı! Kağıt 5 Türk Lira lar tedavülden kalkıyor mu?

TÜRKİYE'DE DARPHANE NEREDE?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı kuruluş olarak faaliyetlerini sürdüren Darphane ve Damga Matbaa Genel Müdürlüğü'nün merkezi İstanbul'dadır. Darphanenin, İstanbul'da iki ayrı binada hizmet veren kurumun Genel Yönetim ile Darphane kısmı, Beşiktaş Balmumcu'daki Genel Müdürlük binasındadır.

100 YIL PARASI KAÇ TÜRK LİRASI?

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 1264 Sayılı Kanun kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı oluru ile Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılı için 5 Türk Lirası Madeni Tedavül Hatıra parası basımı gerçekleştirmiştir.

DARPHANE  ALTIN ALIYOR MU?

Buna göre, Darphane, daha önce sadece basımı ve dağıtımından sorumlu olduğu madeni hatıra paraları satabilecek. Öte yandan, basımını gerçekleştirdiği Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınların da satışını yapabilecek.

5 TL madeni para piyasaya sürüldü! Bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldı!

100 milyon adet yeni para basıldı! Resmi Gazete’de yayımlandı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön