28 / 08 / 2024

Merkez Bankası açıkladı: Kira enflasyonu yüksek seyrini sürdürecek!

Merkez Bankası açıkladı: Kira enflasyonu yüksek seyrini sürdürecek!

TCMB Para Politikası Kurulunun 27 Haziran'daki toplantısına ilişkin özette, kira enflasyonun yüksek seyrini sürdüreceği belirtildi. İşte kira ile ilgili o açıklamalar...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 27 Haziran'daki toplantısına ilişkin özet açıklandı. Özette, tüketici fiyatlarının mayıs 2024'te yüzde 3,37 arttığı, yıllık enflasyonun 5,65 puan yükselişle yüzde 75,45 olduğu ifade edildi. 

Mayıs ayında hizmet grubunda aylık fiyat artışının yüksek seyretmeyi sürdürdüğüne, bu grupta özellikle kira, lokanta-otel ve eğitim kalemlerinin etkisinin hissedildiğine dikkat çekildi. Özette, "Mayıs ayı özelinde kira, lokanta-otel ve eğitim kalemleri fiyat artışları ile öne çıkan sektörlerden oldu" ifadelerine yer verildi. 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özetinde kira artışları ile ilgili bilgilere de yer verildi. 

Merkez Bankası açıkladı: Kira enflasyonu yüksek seyrini sürdürecek!

MERKEZ BANKASI'NDAN KİRA ENFLASYONU AÇIKLAMASI: YÜKSEK SEYRİNİ KORUYACAK

Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergelerin yeni ve yenilenen sözleşmelerde kira artış oranının, tüketici fiyat endeksindeki mevcut yıllık kira seviyesinin altında olmakla beraber nispeten yüksek seyrettiğinin altı çizilen özette, şu ifadeler kullanıldı:

"Ayrıca, göstergeler aylık kira artış oranının haziran ayında, kontrat güncelleme oranında beklenen artışın etkisiyle bir miktar artacağını ima ediyor. Diğer taraftan, konut fiyatları yıllık artışı nisan ayı itibarıyla yüzde 48,4 seviyesine gerileyerek, reel şekilde azalışını sürdürdü, mevsimsel etkilerden arındırılmış veriler de bu kalemdeki aylık artış eğiliminin son aylarda önemli ölçüde yavaşladığına işaret etti."

Konut fiyatlarında yaşanan bu durumun, gelecek süreçte kira enflasyonunu sınırlayacak bir unsur olduğu değerlendirildi ve "Öte yandan, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kaldırılacak olmasının kira enflasyonuna olan etkisi de yakından izlenecektir" denildi. 

Ayrıca, özette, kısa vadede kira enflasyonunun yüksek seyrini koruyarak, tüketici enflasyonunda beklenen yavaşlamayı sınırlayacak ana grup olacağına vurgu yapıldı. 

Merkez Bankası açıkladı: Kira enflasyonu yüksek seyrini sürdürecek!

ENFLASYON BEKLENTİSİ DÜŞÜYOR

Özette, haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre enflasyon beklentilerinin tüm vadelerde gerilediğine dikkat çekildi. 

Ayrıca, On iki ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin 1,4 puan aşağı yönlü güncellemeyle yüzde 33,2’den yüzde 31,8’e, yirmi dört ay sonrasına ilişkin beklenti ise 1,0 puan aşağı yönlü güncellemeyle yüzde 21,3’ten yüzde 20,3 seviyesine düştüğü vurgulandı.

Emeklilerin 6 aylık farkı kesinleşti! 4A-4B-4C ne kadar emekli maaşı alacak? Hemen bakın!

Çeyrek altın fiyatı kaç lira? Ata altın ne kadar? Gremse altın kaç TL? 4 Temmuz 2024 canlı altın fiyatları!

Kök maaşı 6.500, 8.020 TL olanlara 'sıfır zam' şoku! Hangi emeklilere zam yok? 


 


Geri Dön