Ekonomi

Merkez Bankası açıklamıştı... Dolar 37 TL...

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamanın hemen ardından Alman devinden dolar için dikkat çeken bir 37 TL açıklaması geldi.

Merkez Bankası tarafından dolar rezervleri hakkında yapılan açıklama, piyasada büyük bir yankı uyandırdı. Merkez Bankası'nın bu açıklamasının ardından Alman devi tarafından gerçekleştirilen dolar açıklaması da bir hayli dikkat çekti. 

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, CNBC-e'deki Küresel Görünüm yıl sonu dolar beklentileri ve Merkez Bankasının faiz kararlarına ilişkin öngörülerini açıkladı.

Onay'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Geçen seneden itibaren ekonomik programın olumlu etkilerini yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Finansal piyasalarda güven yaratıyor. Piyasa, şu anda U dönüşü olur mu endişeleri yerine Türkiye ekonomisinde dengelenme ne hızda gerçekleşecek bunu merak ediyor. En önemli gündem maddesi enflasyon."

DOLAR İÇİN 37 TL AÇIKLAMASI

Kademeli değer kaybıyla birlikte yıl sonu dolar/TL beklentimiz 37. Bu hem enflasyonun ima ettiği hem de vadeli kurların ima ettiği seviyenin altında. Dolayısıyla bu 37 seviyesine ulaşılırken oynaklığın da görece düşük kalmasını bekliyoruz. Tabii burada sadece iç dinamikler etkili olmayacak. Dünyadaki gelişmeler de TL için önemli. Yakın zamandaki turizm gelirleri, destekleyici. Ancak sonrasında enerji ithalatının artışı ve turizm gelirlerinin düşmesiyle kademeli değer kaybının hızlanabileceğini de değerlendiriyoruz. Burada enflasyonun seyri önemli.

ONLAR DA İNDİRİM BEKLİYOR

Faiz indirimlerini önümüzdeki birkaç aylık dönem için konuşmak için erken ama yılın son çeyreği için bir imkan olduğunu düşünüyoruz. Kasım ayında 250 baz puan, aralık ayında 250 baz puan indirim beklentimiz var. Toplamda 500 baz puanlık bir indirim beklentimiz var. Dolayısıyla yıl sonu tahminimiz yüzde 45 diyebiliriz.

Faiz indiriminden önce ağustos, eylül, ekim aylarında Merkez Bankası'ndan ön sinyalleri alabiliriz.

ÜÇÜNCÜ ÇEYREK DAHA BELİRGİN OLACAK

Üçüncü çeyrekte etkiler daha da belirgin olacak. Bu ortamda borsa şirketlerinin çok da olumlu ayrışmasını bekleyemeyiz. Küresel piyasalarda da önemli çıkışlar görüyoruz son birkaç aydır. Türkiye'nin hikayesini de bunlardan bağımsız düşünmemeliyiz.

Makro tarafta merkez bankasının dikkat çektiği konu iş talebin enflasyonist düzeyde olması. Üçüncü çeyrekte henüz çok fazla veri toplamadık ama yavaşlama sinyallerinin daha belirgin olmasını bekleyebiliriz.

Önümüzdeki 3 aylık süreçte baz etkileriyle birlikte çok hızlı bir düşüş göreceğiz ama bu yanıltıcı olabilir. MB'nin odaklandığı kısım enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler.

Büyümede yavaşlama kaçınılmaz. Bizim yıl sonu için Türkiye 2024 büyüme beklentimiz 3.5, son gelen güçlü veri sonrası bir miktar yukarı yönlü revize ettik ama bu Türkiye'nin geçmiş tarihsel büyüme ortalamasının oldukça altında. Buna bağlı olarak iş gücü piyasasında daha fazla gevşeme sinyalleri bekleyebiliriz.

Onay, yaptığı açıklamalarda yabancı yatırımcının borsaya gelmek için Türkiye'deki faiz indirimlerini beklediğine dikkat çekti.