Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı canlı yayında tek tek açıkladı! Enflasyon ve gıda fiyatları bu aydan itibaren....

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, katıldığı bir televizyon programında ekonomi ile ilgili oldukça dikkat çeken açıklamalar yaptı." ifadelerini kullandı

Enflasyonla ilgili "Gerileme başladı" diyen Kavcıoğlu,  "Bu gerileme sadece baz etkisinden değil, aldığımız tedbirler ile de enflasyondaki gerilemeyi göreceğiz." ifadelerini kullandı. Gıda fiyatları ile ilgili de konuşan Kavcıoğlu, düşüşün bu aydan itibaren başlayacağını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber'de ekonomi ve gıda fiyatlarıyla ilgili oldukça dikkat çeken son dakika açıklamalarında bulundu. Kavcıoğlu, fiyatlar da bu aydan itibaren düşüş olacağını söyledi.

Kavcıoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Enflasyon gerilemeye başladı. Bu gerileme sadece baz etkisinden değil, aldığımız tedbirlerden de kaynaklı. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki gerilemeyi daha net göreceğiz. Faiz indirimleri ve dövizin stabil kalması da gerilemede etkili oldu.

"GIDADA DÜŞÜŞÜN BU AYDAN İTİBAREN BAŞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Bu ayki yıllık enflasyonun büyük bölümü gıdadan kaynaklanıyor. Uyguladığımız politikaların sonucunu almaya başlayacağız. Cumhurbaşkanımızın uyguladığı politikalar rakamlara yansıyacak. Enerjide de Türkiye arz sıkıntısı çekmedi. Bu da genel olarak rakamlara yansıyor. Gıda da düşüşün bu aydan itibaren başlayacağını düşünüyoruz. Finansman maliyetlerinde 25 puan düşüş gördük. 

"ARTIK KURALLARI BİZ KOYUYORUZ"

Faiz indirme politikamızı eleştiriyorlar oysa ne kadar haklı bir noktaya geldiğimiz görülüyor. Geçmiş dönemlere baktığımızda, müthiş bir cari açık verdiğimiz dönemlere baktığımızda. Faizi yüksek tutup enflasyonu düşürdüğümüz dönemler. Türkiye'nin pandemi sonrası üretim potansiyelini devam ettirmesi için finansman maliyetlerini düşürmesi gerekiyor. Bizim ayrıştığımız nokta Türkiye ekonomi modeli. Biz aynı sarmala girmek istemiyoruz. Kendi tedbirlerimizi aldık. Türkiye çok önemli yapısal değişimler gerçekleştirdi. Sıcak paranın geliş şeklini siz belirleyecek güçteyseniz bu değerlidir. Artık kuralları biz koyuyoruz, eskiden farklı olan bu.

Konut kredisi tarafında gelişmelere göre, şu an büyük bir kampanya oldu. O gelişmeler ışığında enflasyonu da bozmayacak, aşırı bir talep oluşturmayaca düzenlemeleri çalışıyoruz.

DOLAR SATIŞI İDDİASI

Son dönemde sayın Kılıçdaroğlu'na bu bilgileri kim veriyorsa danışmanlarını doğru seçmesi gerekli. Sonuçta ülkeyi konuşuyoruz. Bunlar ülkeyi yönetmeye talip olan insanların söyleyeceği sözler değil. Dünyadaki gelişmeleri danışmanlarınız izlesin size aktarsın. Detayları istiyorlarsa anlatırız. Dünyada 2022 yılının başından bu zamana kadar rezervi artan tek merkez bankası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. Yasa dışı işlemden kastı nedir bilmiyoruz. Bunlar kulağa hoş gelen şeyler değil.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVİ NE KADAR?

Merkez Bankası'nın rezervi bugün itibarıyla 125 milyar dolardır.

"KKM'DEN ÇIKIŞLAR BAŞLADI"

Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) Merkez Bankası'na bir yükü olmadı. Devam etmesinde bir sakınca yok. Dönemine göre sürecine fark gösterir. Şu an için oldukça faydalı. Liralaşma politikası dövize endeksli. Teşvik ediyoruz. KKM misyonunu tamamladı mı? Mesela çıkışlar başladı. Enflasyonda düşüş hissedildiğinde KKM'den çıkışlar artacak. Merkez Bankası'nın amacı parasal aktarım mekanizmasını doğru bir şekilde yönetmek. Vatandaş parasının değerini koruyor, kaygı duymuyor. KKM ile Merkez Bankası da rezerv biriktiriyor.

Peugeot, Aralık ayına özel kampanyasını açıkladı! Görenler bayilere koşuyor! İşte 6 Aralık 2022 fiyat listesi

Kirada oturanlar dikkat! Sakın bu oyuna gelmeyin! İşte ev sahiplerinin yeni zam bahanesi!

Asgari ücret için taksit iddiası! Canlı yayında rakam vererek anlattı: 'İş dünyası da istiyor...'

Zincir marketlerde et, balık, ekmek, sigara, alkol satışına yasak mı geliyor? Pazar ve 19.00 talebi çok konuşulacak!

EYT'de kritik konu! Herkes meraktaydı! Uzman isim açıkladı: "Eğer böyle bir yazı alırlarsa..."

Emekli promosyonları alev alev! Kuveyt Türk de devreye girdi! Emekliye 6 bin TL...