27 / 04 / 2024

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan: Büyükşehirlerde kira artışları yavaşlıyor!

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan: Büyükşehirlerde kira artışları yavaşlıyor!

Son günlerde kiralık ve satılık konut fiyatlarında yaşanan artışlar sık sık gündem oluyor. Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, kiralık konut fiyatları ile ilgili son dakika gelişmelerini paylaştı... 



Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Gaye Erkan, bugün İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda  önemli açıklamalarda bulundu. Gaye Erkan'dan enflasyonla mücadelenin yanı sıra konut fiyatları ve kiralar ile ilgili de değerlendirmeler geldi. 

Açıklamasında "Tüm paydaşlarda ve karar alıcılarda aynı algının oluşması ve mücadeleye dair olan kararlılık enflasyonla mücadelede başarının ön koşuludur. Mücadelenin ilk koşulu ortak algı ve farkındalıktır" ifadelerini kullanan Gaye Erkan, enflasyondaki artışın ardından politika kararlarının etkilerinin devreye girmesiyle beraber beklentilerde ve dağılımında iyileşme işaretlerinin belirmeye başladığının altını çizdi. 

Gaye Erkan, son zamanlarda sık sık gündem olan ve tartışmalar yaratan kira ve emlak fiyatlarına da değindi. 

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan: Büyükşehirlerde kira artışları yavaşlıyor!

KİRALIK EVLERDE FİYAT ARTIŞLARI YAVAŞLIYOR

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; TCMB Başkanı Gaye Erkan, konut kiralarına işaret etti ve "Özellikle büyük şehirlerde kiralık konut ilanlarındaki fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri alıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Yapısı gereği senede bir kere fiyatın güncellendiği kira, eğitim gibi kalemlerde manşet enflasyondaki düşüşle daha kademeli bir yavaşlama görüleceğine dikkat çeken Erkan, "Bu tür kalemlerde dezenflasyon 2024 yıl sonu ve 2025 yılında daha hissedilir duruma gelecektir" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca, "Başlangıç koşullarının oluşmaya başladığını gördüğümüz, emlak fiyatlarının enflasyonun gerisinde kalmaya başlayan artışları ve yeni kiralık fiyatlarındaki yatay seyir de döviz kuruyla beraber enflasyon beklentilerinin daha da iyileşmesine neden olacak" açıklamasını yapan Gaye Erkan, enflasyonu daha yüksek bir maliyetle de olsa bu patikaya oturtmakta kararlı olduklarına vurgu yaptı. 

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan: Büyükşehirlerde kira artışları yavaşlıyor!

TÜRK LİRASI'NA GEÇİŞİN ZAMANI GELDİ 

TCMB Başkanı Gaye Erkan, söz konusu açıklamasında Türk Lirası'na geçişin zamanının geldiğini dile getirdi ve "Bunun en doğrudan yansımaları mevduat gelişmelerinde görülüyor. TL tasarruf araçlarına ve özellikle vadeli mevduata olan talep yükseldi. 17 Kasım itibarıyla yalnızca 12 hafta içerisinde TL mevduat 1.7 trilyon TL armış, KKM 601 milyar TL gerilemiş, aynı dönemde döviz cinsi mevduatta 3 milyar dolar düşmüştür" şeklinde konuştu. 

Ayrıca, 17 Kasım itibarıyla rezervlerin Mayıs ayının sonu ile karşılaştırıldığında 36 milyar dolar arttığına, 134 milyar doları aştığına vurgu yapan Erkan, "Son 9 senenin en yüksek seviyesindedir. Yakın dönemde rezervlerde kaydedilen artışlarda Batılı fon girişlerinin etkisi görülmüştür" açıklamasında bulundu. 

Bu il ve ilçelerden ev alanlar köşeyi döndü! Konut yatırımında en çok değerlenen il ve ilçeler hangileri? 

Konut kredisi ile ev almak isteyenlere müjde! Devlet bankalarından 2 milyon TL konut kredisi fırsatı!

Tapu sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri yarın sonra sona eriyor! 


Geri Dön