Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı konuştu: Tek ülke Türkiye

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin resesyon riski ile karşı karşıya olduğunu dile getirirken, "Resesyon konusu konuşulmayan tek ülke Türkiye” diye konuştu. Başkan Kavcıoğlu, son beş yılın en düşük faiz oranlarının uygulandığını kaydetti.Türk Lirasının döviz karşısında tarihin en büyük değer kaybını yaşarken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dünya ekonomisindeki gelişmelere değindiği bu konuşmasında, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin resesyon riski ile karşı karşıya olduğunu dile getirirken, “Resesyon konusu konuşulmayan tek ülke Türkiye” ifadelerini kullandı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Ankara Ticaret Odası'nı ziyaretinde ekonomi gündemine ilişkin bazı önemli açıklamalar yaptı.

Türk Lirasının döviz karşısında tarihin en büyük değer kaybını yaşarken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dünya ekonomisindeki gelişmelere değindiği bu konuşmasında, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin resesyon riski ile karşı karşıya olduğunu dile getirirken, “Resesyon konusu konuşulmayan tek ülke Türkiye” ifadelerini kullandı.

"SON 5 YILIN EN DÜŞÜK FAİZ ORANI UYGULANIYOR"

Yatırım ve üretim ortamını desteklemek üzere ekonomi politikalarının uygulanmaya konuşduğunu aktaran Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Son beş yılın toplam ortalamasına baktığımızda da en düşük faiz oranlarının uygulandığını görmekteyiz. Sadece kredi faizlerinde değil aynı zamanda mevduat faizinde de devlet tahvilinde de en düşük faiz oranları ülkemizde geçerli. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizi yüzde 12 oranla, Hazine ise yüzde 9,9 oran ile borçlanıyor” şeklinde konuştu.

2021 yılının son çeyreğinden itibaren uygulamaya konulan para politikası ve makro ihtiyati tedbirler ile birlikte kredi kompozisyonunda Türk Lirası’nın payının da arttığını bildiren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme, esnaf ve de tarım kredileri gibi krediye erişim imkanı daha sınırlı olan müşterilerin uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman imkanına kavuşarak faaliyetlerini devam ettirilebilir bir yapıda sürdürmelerinin amaçlandığını anlattı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Makro ihtiyati politikalarla yatırımlar, istihdam, katma değerli üretim ve ihracatı da yükseltmeye yönelik selektif kredi anlayışını uygulamaya başladık” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2021 yılında ortalama yüzde 23 civarında olan ticari kredi faizlerinin şu anda yüzde 18 seviyesine gerilediğini dile getirdi.