Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı’ndan dikkat çeken enflasyon ve asgari ücret açıklaması! İşte detaylar!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, asgari ücret ve enflasyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar!TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle…

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri başlıklı etkinlikte enflasyona dair önemli açıklamalarda bulundu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle…

"ENFLASYONU YÜKSELTEN TÜM SEBEPLER GERİDE KALDI”

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyon konusuna dair zor bir süreç atlattık ancak geldiğimiz nokta itibarı ile enflasyonu yükselten tüm sebepler artık geride kaldığını düşünüyorum. Aldığımız önlemlerle, uyguladığımız politikalarla dengeyi koruyarak gittiğimiz sürece enflasyonun etkisi dışında da geriye geleceğini düşünmekteyiz.  Bu ay kısmi gerileme oldu, Aralık ve Ocak'ta da baz etkisiyle önemli bir gerileme bekliyoruz, öngörüyoruz, Kasım ayındaki enflasyonuna baktığımızda enerji, ulaşım, temel mal ve hizmetlerde önemli bir düşüşün yaşandığını görüyoruz. Gıda enflasyonunda da önemli bir aşağı doğru geliş söz konusu olmaktadır” dedi.

“SPEKÜLASYONLARLA ÇARPIK YAPILAŞMA VAR”

Liralaşma stratejimiz ile oluşturduğumuz makro ihtiyati tedbir seti, faiz politikası, bunların hepsi, uluslararası kuruluşların gündeminde olduğunu söyleyen TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti; “Takibinde olduğu, desteklendiği bütünleşik politikaları uyguluyoruz ve sonuç almaya başladık. Liralaşma stratejimiz ile birlikte enflasyonun da uzun vadeli aşağı gelişinde önemli bir strateji, Türkiye'de yıllardır ne zaman önünde bir yükselme ya da gelişme olduğunda hep böyle döviz kuru üzerinden spekülasyonlar vasıtası ile oluşan bir çarpık yapılaşma var.”

“KALICI BİR FİYAT İSTİKRARININ TEMELİNİ OLUŞTURACAĞIZ”

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Liralaşma stratejimiz ile bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Kredi maliyetleri, faiz politikasında, arz-talep dengesi, makro ihtiyati önlemler, tedbirler ile oluşacak maliyetler, cari dengedeki artış, bunların hepsi Türkiye'de hem enflasyon hem de diğer politikalar üzerinde önemli bir etki oluşturacak.

Sürdürülebilir kalkınma, büyüme ile birlikte, kalıcı bir fiyat istikrarının temelini oluşturmuş olacağız. Asgari ücret artışı enflasyonu çok yüksek bazda etkileyen bir yapı söz konusu değil. Yüz 30 üzerinde asgari ücret zammı verildiği dönemlerde yüzde 8,5 gibi bir enflasyon meydana geldi” şeklinde konuştu.

En ucuz engelli araç fiyatları 2022! Yeni engelli araçların fiyatları ne olacak? İşte detaylar!

Doğalgaz üstüne almak kaç TL 2022?

KYK bursu hakkında bunları biliyor musunuz? KYK burs almak için aile geliri ne kadar olmalı? İşte detaylar!