Ekonomi

Merkez Bankası beklenen tarihi açıkladı! Yılın ilk çeyreğinde pilot uygulamalar başlıyor!

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün yılın ilk Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Ardından uzun zamandır beklenen ve merak edilen konular ile ilgili son gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.Ekonomistler ve basın mensuplarının da katıldığı toplantıda soruları da yanıtlayan Kavcıoğlu, Banka’nın gelecek projeksiyonlarına ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün yılın ilk Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Ekonomistler ve basın mensuplarının da katıldığı toplantıda soruları da yanıtlayan Kavcıoğlu, Banka’nın gelecek projeksiyonlarına ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

 

Kavcıoğlu, dijital Türk Lirası ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirterek yakında pilot uygulamalara başlanacağını duyurdu. Dijital Türk lirası ile ilgili önemli çalışmalar sürdürdüklerini dile getiren Şahap Kavcıoğlu, "Kapalı devre içerisinde ilk kullanımını yaptık. Dijital Türk lirası ile ilgili ilk pilot uygulamasını ise yılın ilk çeyreğinin sonu gibi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Kavcıoğlu, pilot uygulamaların ardından daha sonra test aşamasının ne kadar süreceği ve uygulamadaki başarısına göre gerekli kanun değişiklikleri ve ne zaman hayata geçirileceğinin belirleneceğini bildirdi. Bunun çok bir süreç olduğunu kaydeden Kavcıoğlu, “Dijital TL’ye ne zaman geçileceği belirlenecek. Bu tabii ki çok zor bir süreç. Dünyada bunun henüz uygulaması bulunmamakta. Pilot uygulamalarına geçen bir iki ülke var. Ancak onlar da pilot sürecini devam ettiriyorlar” dedi.

TCMB olarak bu süreçi en hızlı ve başarılı bir şekilde yürüten merkez bankalarının başında geldiklerini ifade eden Kavcıoğlu, “Umarım dijital TL pilot aşamasını da en doğru şekilde yöneterek ilk dijital parayı kullanan ülkelerin başında geliriz” şeklinde konuştu.

TALEP ŞİRKETLERDEN GELDİ

Diğer yandan Kavcıoğlu, TCMB'nin, şirketlerin yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Türk Lirası’na dönüşümüne getirdiği desteği, sektörlerden gelen talep üzerine hayata geçirdiklerini söyledi. Kavcıoğlu, yurt dışına hizmet veren sektörlerin ya da yurt içinde olup yurt dışından gelen turistlere hizmet veren turizm gibi tüm sektörlerin bu desteklere dahil olduğunu sözlerine ekledi.

Kavcıoğlu, söz konusu düzenlemenin yurt dışından paraların daha hızlı bir şekilde gelmesi noktasında bir teşvik olacağını vurgulayarak, bu şekilde gelecek önemli bir tutar beklediklerini ifade etti. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Bu düzenleme ile önemli bir tutarın gelmesini bekliyoruz. Ülkemizin turizm, hizmet ve diğer sektörlerin desteklenmesine önemli bir katkı sağlayacağını öngörüyoruz. Zaten sektörlerin talepleri de bu yöndeydi. Bizler de onların taleplerine karşılık vermiş olduk. Sektörlerimizin  buna nasıl cevap vereceklerini süreç içinde izleyerek hep beraber göreceğiz" dedi.