Ekonomi

Merkez Bankası doların yıl sonunda ne kadar olacağını resmen açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ekim ayı piyasa anketi açıklandı. Ankette dolar ve enflasyon beklentisi artarken, faiz beklentisi düştü. Merkez Bankası yıl sonunda doların ne kadar olacağını resmen açıkladı. Verilere göre, katılımcıların cari yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 19,51 TL iken, bu anket döneminde 19,82 TL oldu

Merkez Bankası (TCMB), ekim ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını şimdi açıkladı. Verilere göre, katılımcıların cari yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 19,51 TL iken, bu anket döneminde 19,82 TL oldu.

MERKEZ BANKASI RESMEN AÇIKLADI: DOLAR BU KADAR OLACAK

Merkez bankası yıl sonundaki doalr kuru beklentisini açıkladı. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi sırasıyla 22,07 TL ve 23,61 TL olarak gerçekleşti.


FAİZ BEKLENTİSİ AŞAĞI YÖNLÜ

Merkez Bankası katılımcılarının BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,83 iken, bu anket döneminde yüzde 11,25 oldu.

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 13,00 iken, bu anket döneminde yüzde 11,22 olarak değerlendirdi. 

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyon (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,73 iken, bu anket döneminde yüzde 67,78 olara belirlendi.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 36,74 iken, bu anket döneminde yüzde 37,34 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 20,63 ve yüzde 21,17 olarak kayıt altına alındı.

BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Katılımcıların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,8 iken, bu anket döneminde yüzde 5,1 olarak belirlendi.

GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 4,5 iken, bu anket döneminde yüzde 4,2 olarak gerçekleşti.

SON DAKİKA DOLAR AÇIKLAMASI

TCMB’nin piyasa katılımcıları anketindeki “katılımcılar”, geçen ay değişmiş ve değişiklik sonrasında dolar ve enflasyon beklentisini düşürmüştü.

TCMB’nin bu hamlesi, anketin güvenilirliğine dair şüpheleri yükseltti. Büyük bankalar ve işveren örgütleri dahil bir dizi katılımcının TCMB’nin yüksek bulduğu beklentileri nedeniyle anketten çıkarıldıkları ortaya çıkmıştı.

Tüm bildiğiniz senaryoları unutun! Doların zirve yapacağı asıl tarih belli oldu! İşte o gün kıyamet kopacak

Doları fırlatan sinyal şimdi geldi! Tutanaklar resmen ortaya çıkardı! Dolar böyle olacak