Ekonomi

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Kara: ‘Döviz rezervleri erimeye devam ediyor’

3 gün önce gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından CDS ve mevduat faizlerinin yükselme süreci devam ediyor. Altın satışlarının da etkisiyle Merkez Bankası rezervleri baskı altındayken, Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, “Döviz rezervleri erimeye devam ediyor” ded51, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44

14 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geçici sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.51, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.88 ve Sinan Oğan ise yüzde 5.17 oy aldı. YSK, seçimlerin 28 Mayıs tarihinde ikinci tura kaldığını duyurdu.

 

Seçimin ertesi günü bankacılık öncülüğünde borsa sert gerilerken, CDS ve mevduat faizleri artışa geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise bireysel kredilerin bir miktar yavaşlaması ile sonuçlanacak yeni düzenlemelerini duyurdu.

Merkez Bankası’nın son zamanlarda altın satışlarının da etkisi ile beraber rezervleri daha da baskı altında seyrediyor. Fakat işlemciler vadeli işlemlerde döviz talebinin seçim öncesi seviyelerde olmadığına vurgu yapıyor.

İşte detaylar...

Bankacılar seçim sonuçlarının kamu kontrollü olmayan CDS piyasasında izlendiğini ifade ederken, Türkiye’nin risk priminin seçim öncesine göre 100 baz puandan fazla yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından paylaştığı bir grafikle Merkez Bankası rezervlerinden gerçekleştirilen döviz satışlarını gösterdi.

Prof. Dr. Kara’nın paylaştığı grafikte özellikle seçim sürecine girilen nisan ayından itibaren döviz satışlarında çok sert bir biçimde artış olduğu gözlemlendi. Kara, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Döviz rezervlerinden net satışlar tam gaz sürüyor. Nisan ayından beri harcanan döviz rezervi dün itibarıyla 17,7 milyar dolar” ifadelerini kullandı.

Nisan ayından beri harcanan döviz rezervi dün itibarıyla 17,7 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

 

MERKEZ BANKASI FAALİYET İZNİ KAPSAMINI GENİŞLETTİ

Öte yandan, Merkez Bankası’nın 4 ödeme hizmetleri şirketinin faaliyet izni kapsamının genişletilmesi ile ilgili kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu kapsamda; Banka, İstanbul Ödeme ve Elektronik Para AŞ, Efix Ödeme Hizmetleri AŞ, Paragram Ödeme Kuruluşu AŞ ve Sipay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'nin faaliyet izni kapsamının genişletilmesine karar verdi.

Yapı Kredi Worldcard’ı olanların hesabına tam bu kadar para yatacak!

Buzdolabınızı ŞOK’la doldurun! ŞOK’ta beyaz peynir 51,75 TL’ye, siyah zeytin 49 TL’ye, pilavlık bulgur 14’ye düştü!

A101’de fiyatlar dibi gördü! Krep tavası 80 TL’ye, rondo 110 TL’ye, matara 25 TL’ye düştü!