Merkez Bankası faiz indirmedi!
Yurt içi piyasaların merakla beklediği açıklama geldi. 7 aydır faiz koridorunu üst bandında indirime giden Merkez Bankası bu toplantıda indirimi pas geçti ve faizlerde değişikliğe gitmedi.
Yurtiçi piyasaların merakla beklediği açıklama geldi. Son 7 aydır faiz koridorunun üst bandını aralıksız indiren Merkez Bankası (TCMB), yılın 10'uncu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını pas geçti.
Merkez, faiz koridorunun üst bandını korurken, borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.25 düzeyinde sabit tuttu.
UZMANLAR 2’YE BÖLÜNMÜŞTÜ
Uzmanların bir kısmı Merkez’den bu ay faiz indirimi beklerken, bir kısmı ise ABD’nin kritik faiz artırım kararı öncesinde bu ay değişiklik beklemiyordu.
7 AYDA TOPLAM 250 BAZ PUAN İNDİRİM!
Merkez Bankası, Erdem Başçı Başkanlığı'ndaki son toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında 50 baz puan, temmuz ve ağustos, eylül toplantısında ise 25 baz puan da indirime gitmişti. Böylece marttan bu yana yapılan toplam indirim 275 baz puana ulaşmıştı.
Milliyet
Haber AA'da şu şekilde yer aldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarını sabit tuttu.
TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandı.
PPK, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,25'te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu.
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 ve borç verme faiz oranı yüzde 9,75'te bırakıldı.
"Yapısal reformların uygulamaya geçirilmesi büyüme potansiyelini artırabilecek"
Duyuruda, son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergelerin iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret ettiği belirtilerek, parasal koşullardaki sıkılığın azalmasının ve makro ihtiyati alandaki düzenlemelerin genel finansal koşulları desteklediği bildirildi.
Duyuruda, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımalarının ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırladığına vurgu yapıldı.an duyuruda, "Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir." ifadelerine yer verildi.
Para Politikası Kurulu, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırladığını ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirdiğini bildirdi.
AA