Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak! İşte piyasanın tahmini…

TCMB, her ay belirli tarihlerde bir araya gelerek PPK toplantıları düzenliyor. Bu toplantılar sonrasında da aylık bazdaki faiz kararı açıklanıyor. Şimdi gözler, alınacak yeni faiz kararına çevrildi. Peki toplantı sonucunda faiz artırımına gidilecek mi? Piyasanın beklentisi nedir? İşte yanıtları... Peki bugün açıklanacak olan kararda faiz artırımı yapılacak mı? Piyasanın beklentisi nedir? İşte detaylar…TCMB, her ay belirli tarihlerde bir araya gelerek PPK toplantıları düzenliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak olan faiz kararı, piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Peki bugün açıklanacak olan kararda faiz artırımı yapılacak mı? Piyasanın beklentisi nedir? İşte detaylar…

TCMB, her ay belirli tarihlerde bir araya gelerek PPK toplantıları düzenliyor. Bu toplantılar sonrasında da aylık bazdaki faiz kararı açıklanıyor.

Merkez Bankası, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gitmişti ve bu yılın ilk 6 toplantısında da bir değişiklik yapmamıştı. Şimdi gözler, alınacak yeni faiz kararına çevrildi. Peki toplantı sonucunda faiz artırımına gidilecek mi? Piyasanın beklentisi nedir? İşte yanıtları...

Konuya ilişkin Milliyet’e açıklamalarda bulunan Ekonomist Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bir genel uygulama içinde liraizasyon sağlamayı, büyüme odaklı ekonomi stratejisine bağlı kalmayı ve faiz oranlarını düşük tutmayı tercih ettiğini söyledi. Erkan, bu uygulama kapsamında da faiz oranlarını yükseltmek yerine, bazı kredi kanallarının daraltılması, TL’yi desteklemek için gelire dayalı tahvillerin getirilmesi ve ihracatçıların döviz gelirlerini satmaya teşvik edilmesi gibi farklı tedbirler alındığını ifade etti.

TCMB FAİZ DEĞİŞİKLİĞİNE GİDECEK Mİ?

Ekonomik koşulların zorlayıcı etkilerinin devam ettiğini kaydeden Erkan, enflasyon beklentilerinin piyasada yüzde 70 bandına doğru gelmiş durumda olduğunu ve kendilerinin de yıl sonunda yüzde 70,1 enflasyon oranı beklentisi içinde olduklarını aktardı.

¨Birkaç aydır para politikasını sabit tutan TCMB’nin dünyadaki parasal sıkılaşma hareketlerine ve artan enflasyona rağmen faiz oranlarını değiştirmesini beklemiyoruz¨ diyen Enver Erkan, TCMB’nin birkaç aydır dokunmadığı faiz oranlarında yine aktif olmayacağını ve faizleri sabit bırakacağını söyledi.

Konuya ilişkin milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener ise Merkez Bankası'nın faiz kararına dair şu ifadeleri kullandı:

"TCMB’nin faizle ilgili vereceği karar piyasa beklentisine doğru orantılı olacaktır. TCMB’nin faizi 14 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Gerek ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif tavrı gerekse Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kararı doğal olarak Merkez Bankası’nın da birtakım verileri gözden geçirmesine sebep olacaktır. Çok yüksek ihtimalle Merkez Bankası bu haftaki faiz kararında değişikliğe gitmeyecektir.

Öte yandan Merkez Bankası’nın faiz kararına etki yapan Türkiye’deki enflasyon ve küresel enflasyon düşünüldüğünde, ayrıca FED ve ECB başta olmak üzere gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının kararları da göz önüne alındığında Merkez Bankası’nın tekrar birtakım doneleri gözden geçirmesi gerekmektedir. Ancak piyasa beklentileri de TCMB’nin faizi sabit tutacağı yönündedir."

IMF, Almanya için ekonomik büyüme tahminini düşürdü! En büyük tehdit açıklandı

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını resesyona rağmen mi açıklayacak?

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi piyasadan dikkat çeken para çıkışı! Satan satana...