26 / 12 / 2024

Merkez Bankası faiz oranlarını biraz daha düşürebilir!

Merkez Bankası faiz oranlarını biraz daha düşürebilir!

Saxo Bank'ın Makro Strateji Müdürü Christopher Dembik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), Türk lirası ve ekonomiye ilişkin süreci ele alışının oldukça iyi olduğunu belirterek, "Merkez Bankası faiz oranlarını biraz daha düşürebilir." dedi.



Saxo Bank'ın Makro Strateji Müdürü Christopher Dembik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), Türk lirası ve ekonomiye ilişkin süreci ele alışının oldukça iyi olduğunu belirterek, "Merkez Bankası faiz oranlarını biraz daha düşürebilir." dedi.


İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Dembik, konjonktürel dalgalanmaların sonunda ABD ve Avrupa'da ekonomik durgunluğun yaşanacağını ve ekonomik resesyonla karşı karşıya kalınacağını ifade etti.


Merkez bankalarının küresel bağlamda ekonomik durumu etkileyecek kapasiteden yoksun olduğuna işaret eden Dembik, ABD, Japonya ve birçok ülkede ekonomik durumun iyi olmadığını ve para politikalarının yetersiz kaldığını vurguladı.


Dembik, İngiltere, Japonya ve Avusturya dahil pek çok ülkenin merkez bankalarının para politikalarında sınıra ulaştığını düşündüğünü kaydederek, "Gelecek çeyrek içerisinde mali politikaların tekrar sürece dahil olacağını söyleyebiliriz. Avrupa ülkelerinin 3'te 1'i halihazırda mali politikaları ve mali teşviki hayata geçirme noktasında planlamalarını yaptı. Brexit çok fazla gürültü çıkarıyor ama yatırımcılar için temel risk değil." diye konuştu.


İngiltere'de hala sağlam bir ekonomi olduğunu dile getiren Dembik, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Çin ekonomik krizlerle başa çıkabilecek durumda fakat finansal piyasaları etkileyecek şöyle bir durum var ki Çin para birimi yuanın devalüasyonu orta vadede finansal piyasalar için ciddi bir endişe yaratacaktır. Japonya'da ekonominin çok ciddi bir şekilde yavaşladığını görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda Avrupa ve ABD'de ekonomi belki çok kötü gitmeyecek fakat Japonya'daki sallantılar küresel ekonomiyi etkileyebilir. Merkez bankalarının yaptıkları şu anda yeterli değil, hala ek teşvik sağlamaları gerekiyor."


Dembik, İngiltere'nin Brexit'i gerçekleştirirken Avrupa'yla iyi bir pazarlık yapacağına dikkati çekerek, İngiltere'nin kendi finansal sektörünü korumada iyi bir iş çıkaracağını anlattı.


"Brexit oluyor diye her şey çökecek gibi yanlış bir fikre kapılmayalım" diyen Dembik, Avrupa'daki durgunluğun Brexit konuşulmadan evvel başladığını ifade etti.


Brexit'in ekonomik ve finansal olarak büyük etkisi olmayacağının ve İngiltere'nin resesyona girmeyeceğinin altını çizen Dembik, İngiltere'nin ardından AB'nin dışına çıkmak isteyen ülkelerin olabileceğini ve siyasi bağlamda "ateşli günler"in yaşanabileceğini söyledi.


"TCMB BENCE İYİ BİR İŞ ÇIKARDI"


Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Saxo Bank Makro Strateji Müdürü Dembik, gelişmekte olan piyasalarda her ülkenin aynı sepette değerlendirilemeyeceğini kaydederek, Çin'in yatırım yapılabilecek önemli piyasalardan bir tanesi olduğunu anlattı.


Türkiye'nin de yatırım yapılabilecek ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Dembik, "Yatırımcılar olarak 2 şeye bakarız. Siyasi risk Türkiye'de yüksek değil. Örneğin Brezilya'da yolsuzluk, siyasi risk ve çok fazla bürokrasi var fakat Türkiye'de siyasi risk büyük bir problem değil. Türkiye'nin ekonomisi iyi gidiyor ancak hala yabancı yatırımcıya ihtiyacı var. Gelecek yıl Türkiye'de işler daha da iyiye gidecektir. 6 ay sonra kimse gerçekleşen talihsiz olayları hatırlamayacaktır." değerlendirmesini yaptı.


TCMB'nin izlediği politikaların ekonomiye ve Türk lirasına etkilerine ilişkin bir soru üzerine, Dembik şunları kaydetti:


"Merkez Bankasının, Türk lirası ve ekonomiye ilişkin süreci ele alışı oldukça iyi. Çok rahat dönemlerden geçmiyoruz, piyasasının böyle bir durumda tepki vermesi normal. Yatırımcılar aksi takdirde ülkeden kaçacaktır. Yıl sonunda yabancı yatırım oranı düşük kalacaktır ama ekonomik göstergelere bakacak olursanız yavaşlama zaten vardı. Bu Türkiye'ye özgü değildi, böyle bir küresel trend vardı. TCMB bence iyi bir iş çıkardı. Merkez Bankası likiditeyi artırmalı, enflasyon bence en büyük dert değil. Gelişmekte olan diğer piyasalarda da enflasyon var. Tüketici güveni verileri son dönemde çok iyi değil ancak önümüzdeki dönemde iyileşecektir. Merkez Bankası faiz oranlarını biraz daha düşürebilir. Rezerv zorunlulukları da biraz daha düşürebilir. Yabancı yatırımcılar için imaj önemlidir, genel bir resme bakarlar. En önemli ekonomik gösterge bir ülke için büyümedir ve piyasada likidite varsa yatırımcılar geri döneceklerdir. 2017, Türkiye için daha iyi bir yıl haline gelecektir."


Sabah


Geri Dön