30 / 06 / 2024

Merkez Bankası kiralarda soğuma bekliyor!

Merkez Bankası kiralarda soğuma bekliyor!

TCMB'nin yayımladığı Finansal İstikrar Raporu'nda önümüzdeki dönemde kira artışlarının konut fiyat gelişmelerini takip etmesiyle bireylerin harcanabilir gelirinde iyileşme olabileceğinin öngörüldüğü belirtildi.



 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024'ün ilk Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı. Söz konusu Raporda konuta, özellikle krediler üzerinden değinildi.

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin imzalı habere göre Polonya, Malezya, Portekiz, Güney Kore, Çekya, Şili, Rusya, Hindistan, Endonezya, Macaristan, Meksika ve Türkiye'nin yer verildiği 'Konut Kredilerinin GSYİH’ye Oranı' grafiğinde Türkiye, konut kredisinin en az oranda (yüzde 1,5) verildiği ülke şeklinde görüldü. Ülkelerin ortalaması, yüzde 17,8 şeklinde gösterildi.


Konut kredilerinin kullanım düşüklüğü ile ilgili olarak ise şu tespitler yapıldı: "Son dönemlerde ülkemizde konut fiyatlarındaki artış sebebiyle konut alım gücünün daralması, konut kredilerine yönelik uygulanan makroihtiyati düzenlemeler ve kredi faiz oranlarının yüksek şekilde seyretmesi, konut kredisi kullanımının ve payının azalmasına sebep  olmuştur. Ayrıca, Türkiye’de konut kredilerinin gelişmiş ülke uygulamalarına göre daha kısa vadeli şekilde kullandırılması ve borcun sabit faizli yapısı sebebiyle zaman içinde anapara borcunun azalması gibi faktörler de konut kredisi/GSYİH oranının diğer ülke ortalamalarının altında kalmasında da etkili olmuştur."



Konut kredilerinin bireysel krediler içindeki payının da yüzde 37'den yüzde 16'ya gerilediği belirtildi. Söz konusu raporda, "Konut ve ihtiyaç kredilerinin GSYİH’ye oranları tarihsel ortalamalarının altında yer almayı sürdürmektedir. (Grafik III.1.5). Konut kredilerinin 2012-2019 döneminde yaklaşık yüzde 37 olan bireysel kredilerdeki payı yüzde 16’ya kadar gerilemiştir." ifadelerine yer verildi.


Konut kredilerinin azalmasıyla ilgili olarak ise "Konut kredisi piyasasında da faiz oranlarının görece yüksek seyrinin dışında 2. ya da daha fazla tapulu evini alacaklar için kredi değer oranının yüzde 75 azaltılarak uygulanmasının ve söz konusu krediler için risk ağırlığının yüzde 35’ten yüzde 150’ye çıkarılmasının konut kredisi borcu olan kişi sayısındaki azalmada etkili olduğu değerlendirilmektedir" görüşüne yer verildi.
 

Söz konusu raporda, konut sektörüyle ilgili olarak ileriye yönelik olarak da konut fiyatlarında, inşaat maliyetleri ve TÜFE'ye oranla daha az yükseliş olduğu, bunun kira artışlarına da yansıyacağı da belirtildi. Kira artışlarındaki azalışla beraber bireylerin gelirinde kiranın daha az yer tutacağı kaydedildi.

İşte o ifadeler:

"Konut fiyatlarının geldiği mevcut seviye, finansal koşullarda yaşanan sıkılaşma ve birden çok konut sahipliği için uygulanan makroihtiyati politikaların etkileriyle konut kredisi kullanımları oldukça sınırlı seyretmektedir. Söz konusu bu gelişmelerin etkileriyle 2022 yılı 2. yarısından bu yana konut kredisi kullanımlarında ve ipotekli konut satışlarında görülen zayıf görünüm sürmektedir. (Grafik III.1.16). Bu gelişmelerle beraber konutta yıllık fiyat artış hızı ivme kaybetmeyi sürdürerek, inşaat maliyet endeksi (İME) ve TÜFE artışlarının altına geriledi. Önümüzdeki dönemde kira artışlarının konut fiyat gelişmelerini takip etmesiyle bireylerin harcanabilir gelirinde iyileşme olabileceği de öngörülmektedir."

 

Yeni düzenlemeler satılık ve kiralık ev fiyatlarını yaz sonunda uçuracak! Yeni konut krizi kapıda!

Opel Combo Cargo'da hem 0 faiz hem de kobilere özel fırsatlar! İşte Combo Cargo güncel fiyat listesi!

Sultangazi'de 2+1 ve 3+1 konutlar satılıyor! KDV'den muaf ev sahibi olma fırsatı! 


Geri Dön