Ekonomi

Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına Zorunluluk Getiriyor! Yatırımcılar Ne Yapmalı?

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında önemli bir gelişme yaşandı. Kur Korumalı Mevduat hesabı sahiplerine yönelik önemli bir değişiklik gündemde! Merkez Bankası, yeni bir adım atarak zorunluluk getiriyor. İşte Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusu hakkındaki kararların detayları…Merkez Bankası, kur korumalı hesaplarla ilgili yeni düzenlemeler üzerinde çalışmalarını hızlandırıyor

Son dakika haberine göre, Kur Korumalı Mevduat hesabı sahiplerini ilgilendiren bir konu gündeme geldi. Merkez Bankası, kur korumalı hesaplarla ilgili yeni düzenlemeler üzerinde çalışmalarını hızlandırıyor. Bu düzenlemeye göre, Kur Korumalı Mevduat hesabı açanlar için zorunluluk getirilmesi düşünülüyor.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları hakkında önemli düzenlemeler

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranlarında artış kararı alındı. Yeni düzenlemeyle birlikte, Kur Korumalı Mevduat hesapları açan bankaların, bu hesap türündeki mevduatlar için daha yüksek bir oranda zorunlu karşılık ayırmaları gerekecek.

Kaynaklardan gelen bilgilere göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) ödemelerinden kaynaklanan likidite fazlasının azaltılması amacıyla zorunlu karşılık oranlarında artış kararı alındı. Bu düzenlemenin, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyerek yurt içindeki talebi dengelemesi ve seçici kredi sıkılaştırmasını sağlayacağı planlanıyor.

KKM'de süregelen artışlar 

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar artışının hala devam ettiği biliniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK)'nın haftalık bültenindeki bazı bilgiler, bu tutarın bilgisini vermiştir. Bu bilgi kapsamında kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları önceden 2 trilyon 846,7 milyar TL iken şu anda 2 trilyon 962,3 milyar TL'ye çıktığı bilgisi verilmiştir.

Aynı haftada kredilerde  ve mevduatlarda artış görülmektedir. Kredilerde artış 9 trilyon 996,5 milyar TL'den 10 trilyon 137,1 milyar TL olarak güncellenmiştir. Mevduat ise 11 trilyon 787,3 milyar TL'den 12 trilyon 154,9 milyar TL'ye kadar artış yaşamıştır.

Ayrıca tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarında da önemli artışlar görülmektedir. Tüketici kredileri 1 trilyon 392,3 milyar TL'den 1 trilyon 403,4 milyar TL'ye yükselirken  bireysel kredi kartları 788,2 milyar TL'den 808,7 milyar TL'ye yükselmiştir. Takipteki alacaklar ise 168,9 milyar TL'den 169,2 milyar TL'ye yükselmiştir.

Merkez bankası faiz kararı sonrası piyasalarda neler oldu? İşte altın, dolar ve borsadan ilk tepki!

TCMB reeskont kredisi limitini 5 kat artırdı!

Bankacılık sektörünün mevduatı 12 trilyon 567,6 milyar liraya yükseldi!