Emlak Terimleri

Merkez Bankası marjinal fonlama oranı nedir?

Türkiye Cumhutiyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu açıklamalarına göre marjinal fonlama oranı ise; yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye çıktı. Peki, Merkez Bankası marjinal fonlama oranı nedir?

Merkez Bankası marjinal fonlama oranı nedir?

Türkiye Merkez Bankası, Türkiye'de banknot ihracı imtiyazına münhasıran sahip ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu kapsamında yazılı görev ve yetkileri haiz olmak üzere "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" unvanı ile kuruldu.


Bankanın temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Banka, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisi belirler. Peki, Merkez Bankası marjinal fonlama oranı nedir?


Marjinal fonlama oranı faiz koridorunun üst sınırı anlamına geliyor.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurulu, yapılan toplantıda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'den yüzde 10'a yükseltti. Marjinal fonlama oranı ise; yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye çıktı.


Bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için TCMB'nin üzerine düşeni yapacağı vurgulanan duyuruda önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlaması temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağı da açıklandı.


Diğer oranlar:

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e çıkardı.


Geç likidite penceresi faiz oranları; geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25'den yüzde 15'e yükseltildi.


Merkez Bankası faiz artırdı!