27 / 04 / 2024

Merkez Bankası merakla beklenen kararını verdi! Sıkılaşmaya devam!

Merkez Bankası merakla beklenen kararını verdi! Sıkılaşmaya devam!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırma odaklı adımlarını kararlılıkla sürdürüyor. Merkez Bankası, KKM’de zorunlu karşılık oranını artırmaya karar verdi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklarına İlişkin Tebliğ'de değişiklik yapılmasına izin verildi Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı artırıldı. Aynı zamanda, döviz deposu için TL türüne ek zorunlu karşılık oranı getirildi. Bu kapsamda, biriken TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oranı artışıyla beraber sistemden çekilmeye devam edilecek. Ayrıca, KKM'den TL mevduata geçiş teşviki verilecek.

6 ay kadar vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarıldı

Tebliğe göre, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan yükseltilerek yüzde 30'a çıkarıldı. Bir seneye kadar vadeli ile bir sene ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi.

TCMB, eylülde KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadenin zorunlu olarak değişme oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e çıkarmış ve bunun yanı sıra, 1 yıl kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için karşılama oranları yüzde 5 olarak paylaşmıştı.

Merkez Bankası merakla beklenen kararını verdi! Sıkılaşmaya devam!

DÖVİZ MEVDUATINA 4 PUANLIK TL'NİN ZORUNLU KARŞILIĞI GELDİ

Yabancı para mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık miktarları tüm vadelerde 1'er puan yükseltildi.

Piyasada meydana gelen TL likidite miktarının sistemden eklenmesi ve TL mevduata geçişin sağlanması için TL cinsi tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduatına yüzde 4 oranında ek zorunlu taleplere karar verildi.

YURT DIŞINDAN GÖNDERİLEN YATIRIMLARA ZORUNLU KARŞILIK İSTİSNASI UZATILDI

Yurt dışından gelen yatırımların teşvik edilmesi için sözlü kaynaklara zorunlu karşılık istisnasının süresi 31 Aralık 2023 tarihinden 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı.

Sadeleşme adımlarında maddi kıymet düzenlemesinde gerçekleşen değişiklikle uyumlu olarak finansal analizce kullanılan ticari krediler için yüzde 20 zorunlu karşılık oluşum uygulaması son buldu

Merkez Bankası merakla beklenen kararını verdi! Sıkılaşmaya devam!

TCMB, Para Politikası Kurulunun 26 Ekim 2023 tarihli raporuyla Türk Lirası mevduat payının seçeneklerine ilişkin ek adımlarla parasal bölümlerin aralıklarının genişletilmeye devamı, faiz artırımının yanında parasal sıkılaştırma patolojisi aralıkları seçici kredi miktarları sıkılaştırma kararları almaya devam edeceğini genel olarak paylaşmıştı.

TCMB, ayrıca, bankacılık işlemi TL ödemesini artırmaya ilişkin adımlarla beraber sadeleşme çerçevesinde ihracat kredileri ve sürekli krediye erişime dair uygulama kolaylıkları getirmişti.

Firma kredilerinin erişimini kolay hale getirmek için kullanılan krediler için yüzde 30 menkul kıymet tahsisi uygulaması ile fatura bedeli kredi uygulaması son bulmuştu.

Bankaların TL ticari kredilerine referans oranlarının 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz özelliklerine göre menkul kıymet sıcaklığı uygulaması kaldırılmıştı. TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükselen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5'e çıkarılmıştı.

Standart TL mevduatın toplam mevduatın ödemesini artırmayı amaçlayan TL payı artış hedefi, menkul değer değerinden çıkarılarak bankaların yabancı para yatırma işlemleri için zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon başlatılması uygulamasına eklenmişti.

Ziraat Bankası bir defaya mahsus hesaplara 2 bin TL yatıracak! Ziraat Bankası hesabı olanlar yaşadı!

İzinsiz konut kiralamalara 100 bin TL ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Bakan Bolat resmen açıkladı! Geçici kapatma cezası geliyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön