Ekonomi

Merkez Bankası para basımında bu bayram rekor kırdı! 200 TL’lik banknot basımı ikiye katlandı!

Her bayram öncesi olduğu gibi bu yıl da Ramazan Bayramı öncesi piyasadaki banknot miktarı artış gösterdi. Ancak bu artışın geçen yıllar ile karşılaştırıldığında rekor seviyeye ulaştığı belirtilirken, 200 liralık banknot miktarı ise 14 yıllık tedavül sürecinde en hızlı bu yılın ilk 3 ayında arttı.Her yıl Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde Merkez Bankası’nın banknot miktarı yani emisyon hacimlerinde görülen artış bu yıl dikkat çekici boyutlara ulaştı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Ramazan Bayramı tatili öncesi para basımında rekor kırdı. Her yıl Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde Merkez Bankası’nın banknot miktarı yani emisyon hacimlerinde görülen artış bu yıl dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Sözcü Gazetesi’nden Emre Deveci’nin haberine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (TCMB) bağlı Banknot Matbaası’nın, her bayram dönemi öncesi yoğun şekilde para basımına yönelmesi nedeniyle emisyon hacminde artış yaşanır. Ancak 2023 yılında bu artışın, geçen yıllar ile karşılaştırıldığında rekor düzeylere ulaştığı dikkati çekiyor. Haberde, yüksek enflasyonun etkisiyle son yıllarda hızla artan piyasadaki banknot miktarının bu yılki Ramazan Bayramı öncesinde de artarak rekorunu tazelediği belirtildi.

İKİ HAFTADA 73 MİLYAR LİRA ARTTI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 5 Nisan 2023 tarihinde 369,7 milyar lira olan piyasadaki banknot tutarı, iki hafta içerisinde yani 19 Nisan 2023 tarihine gelindiğinde 443 milyar liraya yükseldi. Böylece iki haftalık artış miktarı yüzde 19,8 oranındaki artışla 73,3 milyar liraya ulaştı. Son bir yıllık artış oranının ise yüzde 69 olduğu kaydedildi.

Geçen yıl Ramazan Bayramı tatili öncesinde Merkez Bankası’nın banknot miktarı 15 Nisan ile 29 Nisan 2022 tarihleri arasında yüzde 12,1 oranındaki artışla 31,9 milyar liraya yükselmişti.

200 LİRA ADEDİ HIZLA ARTTI

Öte yandan haberde AKP hükümetinin uyguladığı ekonomik politikalar sonucunda tırmanışa geçen enflasyonla birlikte TL’nin değerinin hızla eridiği, bu nedenle tedavülde bulunan 200 liralık banknot sayısının da hızla arttığı belirtildi.

Buna göre, geçen yıl mart ayı sonunda 200 liralık banknot adedi, 536 milyon 989 bin iken, bu rakam 2023 yılının mart ayı sonunda 1 milyar 77 milyon adedi geçti. Sözcü Gazetesi’nin haberinde, sadece bir yılda tedavüldeki 200 liralık banknot adedindeki artış oranının ise yüzde 101’e ulaştığı ifade edildi.

200 liralık banknotlar 1 Ocak 2009 tarihinde cüzdanlara girmeye başlamıştı. Sözcü Gazetesinin haberine göre, 200 liralık banknot miktarındaki artış oranı en hızlı bu yılın ilk 3 ayında artış gösterdi. Haberde 14 yıllık süreçte 200 liralık banknot miktarının bu hızda hiç artmadığı ifade edildi.