Ekonomi

Merkez Bankası piyasa tahminlerine göre dolar 1 yıl sonra 24,61 TL olacak!

Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketi mayıs sonuçları açıklandı. Buna göre daha önce 12 ay sonrası için yapılan dolar tahmini 23,15 TL iken bu anket döneminde 24,61 olarak gerçekleşti.Açıklanan bilgilere göre ankete katılanların yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi azalış gösterdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketinde Mayıs dönemi sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklanan bilgilere göre ankete katılanların yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi azalış gösterdi. TÜFE beklentisi daha önceki ankette yüzde 37,77 oranında tahmin edilirken, bu anket döneminde yüzde 37,17 olarak gerçekleşti.

Yapılan ankette 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi düşüş gösterirken, daha önce yapılan ankette yüzde 31 olan beklenti, bu anket döneminde yüzde 29,84 oldu.

2 yıl sonrası için TÜFE beklentisi bu anket dönemlerinde ilk yıl için yüzde 17,54 ve ikinci yıl için yüzde 17,74 olarak gerçekleşti.

Ankete katılanların yıl sonu dolar kuru beklentisi bir önceki dönemde 23,15 TL iken, bu anket döneminde 23,09 liraya geriledi.

12 aylık dönemi kapsayan dolar kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 24 lirayken, bu anket döneminde artış göstererek 24,61 TL oldu.

Katılımcıların GSYH 2023 yılı büyüme ise yüzde 3,7 olarak belirlendi. GSYH 2024 yılı büyüme tahmini ise bir önceki anket döneminde yüzde 4,4 iken, bu anket döneminde yüzde 4,6 oldu.

 

MENKUL KIYMET DÜZENLEMESİ YAPILDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası menkul kıymet düzenlemesinde sınır getirdi. Bu karar doğrultusunda nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla gerçekleşen kuyum harcamalarında 15 bin TL'ye kadar olan kısım menkul kıymet kapsamına alınmayacak. Merkez Bankası talimatına göre 15 bin liralık istisna için kart limiti 50 bin liranın üzerinde olacak.

Merkez Bankası’nın 16 Mayıs’ta yaptığı düzenleme ile müşteri bazında kredi kartı limiti belirli bir tutarın üzerinde olanlar için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olması şartı getirilmişti.

Bu düzenlemeyle bankalarda kredi büyüme oranının yüzde 3’ün üzerinde olması durumunda, bu oranı aşan kredi tutarı kadar menkul kıymet tesis edilmesi şartına ek olarak diğer ticari kredi türlerinde de aylık artışın yüzde 3'ün üzerinde olması şartı getirilmişti.