25 / 07 / 2024

Merkez Bankası resmen 37,75 olarak açıklamıştı. Dolar için 32,5 TL...

Merkez Bankası resmen 37,75 olarak açıklamıştı. Dolar için 32,5 TL...

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz günlerde yayınladığı dolar anketi bir hayli konuşuldu. Söz konusu ankette dolar için 37, 75 TL bandında bir rakam verilmişti. Ancak dolar için dikkat çeken bir 32, 5 TL açıklaması geldi.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Merkez Bankası tarafından dolar hakkındaki anketler yayınlanmaya devam ediyor... Merkez Bankası'nın açıklamaları birçok vatandaş tarafından da merakla takip ediliyor. 

Merkez Bankası tarafından son olarak gerçekleştirilen ankette de dolar hakkında dikkat çeken tahminler yer almıştı. Ankette şu ifadeler kullanılmıştı: 

"Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 50,77 iken, bu anket döneminde yüzde 50,30 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50,00 olarak gerçekleşmiştir ( 

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 37,75 TL iken, bu anket döneminde 37,37 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,41 TL iken, bu anket döneminde 41,52 TL olarak gerçekleşmiştir

DOLAR HAKKINDA DİKKAT ÇEKEN 32 TL  AÇIKLAMASI

Bu açıklamaların yanı sıra dolar hakkında dikkat çeken bir 32 TL açıklaması gerçekleştirildi... 

Yabancı kuruluşlar, son günlerde dolar/TL, enflasyon ve faiz beklentilerini birbiri ardına açıklıyor.

Tüm raporlar benzer şekilde enflasyonla mücadeleye vurgu yaparken, raporların satır aralarında ise bazı riskler konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Wells Fargo’nun Döviz Stratejisti ve Uluslararası Ekonomisti Brendan McKenna ise CNBC-e’ye verdiği röportajda, Türkiye ekonomisinin geleceğine yönelik beklentilerde sapma olabileceğini bildirdi.

MERKEZ BANKASI'NIN BEKLENTİSİNİ İDDİALI BULDU

McKenna, TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisini “iddialı” bulurken, muhtemelen yıl sonunda enflasyonun, resmi beklentilerin oldukça üstünde yüzde 55 ila 60 bandında olacağını açıkladı.

Öte yandan McKenna, enflasyonda önemli gerileme için yüzde 50 politika faizinin bile yeterli olmayabileceğini ifade etti.

McKenna dolar/TL paritesine ilişkin yıl sonu beklentilerini 32,5 TL olarak açıklarken, paritedeki güncel seviyelerin zirve olduğunu ve TL’nin yıl sonuna kadar kademeli olarak toparlanmasını beklediklerini söyledi.

Diğer yabancı kurumların beklentisi ise 35 TL ile 37 TL arasında değişiklik gösteriyordu.

NOT ARTIRIMLARI DEVAM EDEBİLİR

Wells Fargo’ya göre ilerleyen zamanlarda Türkiye’nin kredi notunda da yeni artışlar görmek mümkün. Buna göre McKenna, gelecek 12 – 24 aylık dönemde ülkenin ‘rasyonel’ ekonomi politikalarına daha sıkı bağlanması ve kurumların kredibilitesinin artması ile birlikte derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunda iyileştirme yapabileceklerini belirtti. 

Wells Fargo, gelecek dönemde en büyük risk noktalarını ise ‘ortodoks ekonomi politikalarının’ sürdürülmesi ve 'TCMB’nin para politikası konusunda bağımsızlığını sürdürmesi' olarak gösterdi. Bu riskler gerçekleşmediğinde ise yabancı yatırımcı girişinin hızlanmasının beklendiği aktarıldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön