25 / 07 / 2024

Merkez Bankası resmen değiştirdi. Dolarda az kalsın deprem...

Merkez Bankası resmen değiştirdi. Dolarda az kalsın deprem...

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar tahminlerinde değişikliğe gitmesi, piyasalarda da şaşkınlıkla karşılandı. Dolarda az kalsın deprem olacağı değerlendiriliyordu.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar tahminleri son olarak temmuz ayında yayınlandı. Merkez Bankası buradaki dolar tahminini 37 TL seviyelerine indirdi. Merkez Bankası'nın bir önceki anketinde yıl sonu dolar tahmini ise 41 TL seviyelerindeydi. 
Merkez Bankası'nın anketinde doların 12 ay sonra gitmesi beklenen yere de yer verildi. İşte burada doların 41 TL'yi görebileceği ifade edildi. Bu  durum vatandaşlarda da bir hayli heyecana neden oldu. 

41,41 TL OLARAK ÖN GÖRMÜŞLERDİ

Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, bir önceki ankette 37,75 olan 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi temmuz anketinde 37,37 oldu. Haziran anketinde 41,41 olan 12 ay sonrası dolar kuru beklentisi ise temmuz anketinde 41,52 olarak gerçekleşti.

FAİZ BEKLENTİSİNDE DE GERİLEME

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 50,77 iken bu anket döneminde yüzde 50,30oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi temmuz anketinde de yüzde 50,00 oldu.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON BEKLENTİSİ NE DURUMDA

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi haziran anketinde yüzde 43,52 iken temmuz anketinde yüzde 42,95 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 31,79 iken, bu anket döneminde yüzde 30,02 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 20,33 ve yüzde 19,32 olarak gerçekleşti.
Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,3 iken, bu anket döneminde yüzde 3,4 olarak gerçekleşti. GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,7 iken, bu anket döneminde yüzde 3,6 oldu.

6 ANALİSTTEN DOLAR TAHMİN

Öte yandan Merkez Bankası'nın anketleri haricinde analistler ve kurumların dolar tahminleri de devam ediyor. 
Dolarla ilgili son olarak gerçekleştirilen bir açıklama da dikkat çekti. Gidişatı merak uyandıran dolar/TL kuru ile ilgili son açıklama Foreks’ten geldi. Enflasyon ve dolar/TL anketi sonuçlarını bu ay için yayınlamış olan Foreks, 6 ekonomistin görüşüne yer verdiği verilerini paylaştı. Birbirine benzer rakamlar üzerinde buluşan 6 farklı ekonomistin yıl sonu ortalama dolar tahmini 37,3692 TL olarak belirlendi. Foreks’in anketine göre, en yüksek tahmin 38 lira 84 kuruş olurken, en düşük tahmin ise 36 lira 9 kuruş oldu.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön