Ekonomi

Merkez Bankası resmen duyurdu! Dijital Türk Lirası ile ilk ödeme gerçekleştirildi!

Merkez Bankası, birinci faz çalışmaları çerçevesinde Dijital Türk Lirası ile ilk ödemenin başarılı bir şekilde yapıldığını duyurdu. İşte Dijital Türk Lirası ile ilk ödemenin ayrıntıları...  Konu ile ilgili gerçekleştirilen açıklamada, Merkez Bankası  öncülüğünde sürdürülen Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları çerçevesinde, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemlerinin başarılı bir şekilde yapıldığına dikkat çekildi

Merkez Bankası tarafından, Dijital Türk Lirası çalışmaları ile ilgili olarak bir son dakika açıklamasında bulunuldu. 

Konu ile ilgili gerçekleştirilen açıklamada, Merkez Bankası  öncülüğünde sürdürülen Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları çerçevesinde, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemlerinin başarılı bir şekilde yapıldığına dikkat çekildi.

İşte Dijital Türk Lirası ile ilk ödemenin ayrıntıları...

PİLOT UYGULAMA YENİ SENEDE DEVAM EDECEK 

Merkez Bankası tarafından sürdürülen  dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 senesinin ilk çeyreğinde devam edileceği açıklandı. Yapılan testler sonucunda elde edilen bulguların, geniş kapsamlı bir değerlendirme raporuyla kamuoyu ile paylaşılacağının altı çizildi. 

SEÇİLİ BANKALARLA GENİŞLETİLMEYE GİDİLECEK 

Konu ile ilgili yapılan son dakika açıklamasında, "Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecektir" denildi ve bu çerçevede dağıtık defter teknolojilerinin ödemeler ekosistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu gibi konularda tasarlanan özgün mimari kurgulara ait testlerin de sürdürüleceği belirtildi. 

HUKUKİ ÇERÇEVE ÖNCELİKLİ OLACAK 

Dijital Türk Lirası’nın hukuki boyutu ile ilgili çalışmalar, dijital kimliklendirmenin proje için kritik öneme haiz olduğuna dikkat çekiyor. Açıklamada, bunun yanı sıra, bu sebeple, 2023 yılı boyunca Dijital Türk Lirası’nın teknolojik gereksinimlerinin yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçevesi ile ilgili çalışmalara da öncelik verileceği vurgulandı. 

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı açıklandığında da dijital para gündeme gelmişti. 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan bilgilere göre, gelecek sene enflasyon, para politikası ve mali piyasalara yönelik önemli adımların atılacağı belirtildi. 

Blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parasının uygulamaya alınacağı belirtilirken; Merkez Bankası'nın Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi ikinci faz pilot bulguları kapsamında, dijital Türk Lirasının ödemeler için kullanımı testlerine başlayacağı ifade edilmişti.

Bin TL ödeyen 879 TL ödeyecek! Herkes zam beklerken doğalgaza flaş indirim geldi!

Merkez Bankası’ndan bankalara neden talimat gitti? Dolarda yeni patlama mı bekleniyor?

Türkiye’deki kripto para sektörüyle ilgili çok ilginç veriler ortaya çıktı!