Kent Haberleri

Merkez Bankası resmen duyurdu! FAST'te yeni dönem 2023'te başlıyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödeme ve e-para kuruluşlarının 2023 yılında Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sistemine doğrudan katılımının sağlanacağını açıkladı. İşte ayrıntılar... TCMB'den konu ile ilgili gelen açıklamada, FAST sistemindeki gelişmelerle ilgili bilgi verildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödeme ve e-para kuruluşlarının 2023 yılında Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sistemine doğrudan katılımının sağlanacağını açıkladı.

TCMB'den konu ile ilgili gelen açıklamada, FAST sistemindeki gelişmelerle ilgili bilgi verildi. 

TCMB'den yapılan açıklamada, FAST sisteminde 24 üye bankanın bulunduğuna dikkat çekildi ve "Liralaşma stratejisi kapsamında dijital ekonomi yol haritasının önemli bir unsuru olan FAST sisteminin kapsam ve kapsayıcılığını arttırmak için gereksinimleri yerine getiren ödeme ve e-para kuruluşlarının 2023 yılında FAST sistemine doğrudan katılımı sağlanacaktır" ifadelerine yer verildi. 

İşte detaylar...

Bu gelişmenin ödemeler alanında rekabetin ve yenilikçiliğin artmasına destek olacağına, yeni ve katma değerli hizmetlerin sunulmasına katkı sağlayacağına dikkat çekilen açıklamada, FAST sisteminin, alışverişlerde mevcut ödeme yöntemlerini tamamlayıcı şekilde kullanılmasını sağlayacak FAST İşyeri Ödemeleri ile ilgili hazırlıkların da tamamlandığının altı çizildi. 

Açıklamada, mobil uygulamalar ve POS cihazlarının ekranlarında görüntülenen TR-Karekod’un okutulmasıyla hesaptan hesaba anlık ödeme imkanı sağlayan FAST İşyeri Ödemeleri'nin tüm vatandaşların hayatını kolaylaştıracağına vurgu yapıldı.

Konu ile ilgili olarak "FAST İşyeri Ödemeleri ve kişiden kişiye ödemeleri destekleyen yenilikçi uygulamalar 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren kullanılmaya başlanacaktır" açıklamasına yer verildi. 

TCMB tarafından 8 Ocak 2021 tarihinde kullanıma açılan FAST sisteminde günlük ortalama 7,9 milyar Türk Lirası tutarında, 6.4 milyon ödemenin yapıldığı belirtilen açıklamada, "Fon transferlerini ve ödemelerde IBAN yerine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi kullanabilmemizi mümkün kılarak hayatımızı kolaylaştıran Kolay Adresleme Sisteminde kayıtlı kullanıcı sayısı ise 19 milyona ulaşmıştır" denildi. 

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, Merkez Bankası tarafından hayata geçirildi. FAST’ta ödemeler 7 gün 24 saat yapılabiliyor ve anında karşı hesaba geçiyor. Ödemenin tarafları, bankaları tarafından ödemenin durumu ile ilgili bilgilendiriliyor. 

FAST LİMİTİ NE KADAR? 

FAST Sisteminde işlem başına uygulanacak bir üst limit mevcut. Sistem 8 Ocak 2021 tarihinde ödemelerin üst limiti 50 lira olacak şekilde hayata geçirildi. Bu tutar kademeli şekilde artırıldı ve 21 Şubat 2022 itibarıyla işlem başına ödemelerin üst limiti 5 bin liraya çıkarıldı.

2023 yılında hangi yatırım aracı kazanç sağlayacak? Altın, dolar, borsa... Uzman isimler peş peşe açıkladı!

Doları olanlar çabuk bakın! Piyasa uzmanı İslam Memiş öyle bir rakam verdi ki! Elinde doları olanlar hüsrana uğrayacak

TÜİK aralık ayı güven endekslerini açıkladı! İşte puanı artan ve azalan sektörler!