28 / 04 / 2024

Merkez Bankası rezervleri rekor kırdı! Dolar fırladı! Bu artış istenilen bir artış mı?

Merkez Bankası rezervleri rekor kırdı! Dolar fırladı! Bu artış istenilen bir artış mı?

Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay sosyal medya hesabı X'ten Merkez Bankası rezervlerindeki yükseliş ve dolar kurundaki zirvelere değinerek ''Bu artış istenilen bir artış mı?'' sorusunu sordu. Takipçilerinden ise onlarca yorum geldi. 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  (TCMB) rezervleri, 145,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak rekor kırdı. Öte yandan ise dolar kurunda her gün yeni zirveler görülüyor. Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay sosyal medya hesabı X'ten bu artışlara değinerek '''Bu artış istenilen bir artış mı?'' sorusunu sordu. Takipçilerinden ise onlarca yorum geldi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Nejat Özonay @NejatOzonay
''TCMB’nin rezervleri 145.5 milyar, net rezervleri ise 40.1  milyar dolara yükseldi.

Rezervlerdeki artış 3 milyar doları buldu…

Son günler dolar ve sepet kurda belirgin bir değer artışı var…

Bu artış istenilen bir artış mı? Yabancı portföylerin girişini hızlandırma amacı olabilir mi?''

Umut @Umut70719920 Özonay'ın sorusuna şu şekilde cevap verdi:'' Belirgin bir kur artışı tartışılır..
Son 6 ayda kabaca yaklaşık EURO %10 artmış ve bunun çok büyük bölümü yeni oldu.. Son 6 ayda %10 artan kura karşılık enflasyon %30 üstü oldu.. Kur zaten 6 aydır sabitti, yüksek enflasyonun olduğu ülkede bu ne denli iyi birsey tartışılır..''

Besiktas Muhtarı @canoz_bilal adlı takipçi ise  ''Türkiye nin kayıt dışı ihracatndan kimse bahsetmiyor.
Özellikle orta ve küçük ölçekli işletmelerin çoğu afrika orta doğu Balkanlara sattığı malın ödemesini kayıtdışı olarak kapalıçarşı ve  Ankara  ulus kuyumcuları üzerinden alıyor.'' ifadelerini kullandı.


Ali Emrah Ayyıldız @AliEmrahAyyldz1 adlı takipçi ise  ''Nejat abi sade muhalif vatandaşlar doların baskılandığını arka kapıdan satıldığını söylüyorlar, Bende rezervler artarken satış nasıl oluyor anlatırmısın dediğimde "MB güvenmiyorum" cevabı oluyor.  bilmediğim için soruyorum, rezerv artarken satış baskısı olabilir mi ?'' sorusunu sordu.

berkanboyacigil @berkanboyacigil ''Üstat acaba dövizdeki yükselişin sebeplerinden birisi de TCMB’nin rezerv artışı için döviz talebi olabilir mi? Eğer böyleyse TCMB rezervler iyi bir noktaya gelene kadar kurlar yukarı yönlü devam eder gibi. Düşünceniz nedir?'' ifadesini kullandı.

Asgari ücret dolar bazında yıllar içinde ne kadar oldu? Bakın asgari ücret nereden nereye gelmiş...

Dolar yeni zirvesinde euro rekora yakın seyrediyor! Dolar ve euro bugün ne kadar? 27 Aralık Çarşamba döviz kurları

Geri Dön