Ekonomi

Merkez Bankası yeni faiz kararını ne zaman açıklayacak? Faizi ne kadar düşürecek?

Reuters anketine katılan 14 ekonomist aynı oranda birleşti. Merkez Bankası'nın gelecek hafta alacağı indirim kararı ile piyasalarda dolar kuru yeniden dalgalanacak.Son yaptığı faiz indirimi ile politika faizini 10

Piyasalarda Merkez Bankası'nın yıl sonu itibariyle politika faizini yüzde 9'a indirerek 2023 yılına tek haneli faizle gireceği beklentisi hakim. Son yaptığı faiz indirimi ile politika faizini 10.5 seviyesine çeken Merkez Bankası'nın bu ay yapacağı toplantıda faizi 150 baz puan indirmesi bekleniyor.

BBCTürkçe'nin aktardığı habere göre Reuters'ın anketine katılan piyasacılar Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda politika faizini 150 baz puan artıracağı tahmini ağırlık kazandı. Önümüzdeki hafta para politikaları kurulu toplantısı yapacak olan Merkez Bankası'nın yüzde 9 hedefine ulaşmak için faizi 150 baz puan indirmesini bekleyen ekonomistler, Merkez Bankası'nın para politikalarını daha da gevşetmesini beklendiklerini bildirdi.

Piyasa uzmanları Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yapılacak para politikaları kurulu toplantısında, gösterge faizlerinin 150 baz puan birden düşürerek yüzde 9'a indirmesini beklediklerini açıkladı. Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 85'i aşan enflasyona rağmen ekonomiyi canlandırma çağrısı sonrası Merkez Bankası'nın para politikalarını daha da gevşeteceği tahmininde bulundu.

Reuters’ın ekonomistlerle yaptığı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı anketinde 150 baz puan indirim beklentisi öne çıktı. Reuters tarafından düzenlenen ankete katılan 14 ekonomistin her biri her biri, Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faizi 150 baz puan indireceği tahmininde birleşti.

Merkez Bankası yeni faiz indirimi kararını 24 Kasım 2022 Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacak. Kararın ardından politika faizinin yıllık yüzde 9'a inmesi bekleniyor. Uzmanlar Türkiye’de enflasyonun yüzde 85 olduğunu hesaba katınca, reel faizin yüzde -76 olarak rekor kıracağı tahmininde bulunuyor. Bu rakamla Türkiye dünyada en düşük reel faiz veren ülkelerden biri olmaya devam edecek.

Rueters anketine katılan ekonomistlerin enflasyon beklentisi ise yüzde 70,25 olurken Merkez Bankası tarafından düzenlenen ankete katılanlar ise enflasyonun yüzde 68,08 olacağını belirtiyor. Reuters’a göre Merkez Bankası enflasyonun düşmesinin cari açığın kapanmasıyla mümkün olacağını hesap ediyor. Reuters'ın aktardığına göre Hükümetin planları çerçevesinde bunun gerçekleşmesi ancak 2025’te mümkün olacak. Öte yandan Merkez Bankası'nın anketine katılanların yıl sonu dolar kuru beklentisi ise 19,54 olmuştu.

 

Merkez Bankası dolar, faiz ve enflasyon tahminini resmen açıkladı!

İngiltere Merkez Bankası'ndan son 33 yılın en yüksek faiz artırımı!

Avrupa Merkez Bankası'ında faiz çatışması çıktı! Peki euro/TL kuru bugün ne kadar oldu?