Ekonomi

Merkez Bankası yeni rakamı açıkladı! Nisan'da 107,7 oldu

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 107,7 oldu. Nisan ayında, ankete katılan iş yerlerinin yüzde 47,7'si üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtti.

Merkez Bankası'nın, imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 725 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde ettiği İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre; gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler zayıfladı

SİPARİŞLER MEVSİM NORMALLERİNİN ALTINDA

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeleri bir önceki aya göre güçlendi, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise bir önceki aya göre zayıfladı.

SABİT SERMAYE YATIRIM HARCAMA BEKLENTİSİ GÜÇLÜ

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde; üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış beklentisi geriledi.

Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler de zayıfladı. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler ise güçlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ve gelecek üç ayda artış olacağına yönelik beklentiler güçlendi. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı.

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi, bir önceki aya göre 10,1 puan artarak yüzde 64,9 seviyesinde gerçekleşmişti.

YÜZDE 47 ÜRETİMDE KISITLAMA YOK DEDİ

Nisan ayında, ankete katılan iş yerlerinin yüzde 47,7'si üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken yüzde 15,4'ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu bildirdi. Onu, sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde; yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin bir önceki dönemde artış beklentisi azaldı. Avrupa Birliği (AB) içindeki piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin artış beklentisi de aynı şekilde geriledi. AB dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin artış yönündeki beklenti de zayıfladı.

DAHA KÖTÜMSER ORANI GERİLEDİ

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı, yüzde 7,0 ile bir önceki dönem seviyesinde kaldı. Aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 69,6'ya yükselirken daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 23,4'e geriledi.

Kredi çekeceklere çok kötü haber!

Tarım sektörü buz kesti, çiftçi şaşkın! Fiyatları bir anda sert zemine çakıldı

Dolarları koltuklara oturtup bağlayın, Merkez Bankası açıklayacak yer yerinden oynayacak